Štirih zborov občanov, ki so potekali v petek, soboto, ponedeljek in torek, se je udeležilo skoraj 400 od 4420 volilnih upravičencev v občini Bohinj. Opozorili so na omejitve, ki jim jih pri razvoju turizma, kmetovanju in gozdarjenju postavlja zakon on TNP, in z 90,42 odstotka glasov podprli predlog župana, da se turistična območja izvzamejo iz območja parka.

Kot je za STA povedal bohinjski župan Franc Kramar, bo rezultate zborov občanov že danes predstavil na parlamentarnem odboru za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje ter članom odbora prenesel izraženo voljo ljudi. Tudi na ministrstvu za kmetijstvo in okolje je že dogovorjeno oblikovanje komisije, ki bo obravnavalo predlog za spremembo zakona.

Zakon ni slab, manjka programski denar za park

Kramar je prepričan, da mora zakonodajalec upoštevati voljo ljudi. Če slučajno s spremembo meje parka ne bi uspel, pa bi vztrajal na spremembi zakona, tako da bi ta omogočil normalen razvoj turizma, kmetijstva in gozdarstva.

Direktor TNP Martin Šolar na drugi strani svari pred odpiranjem zakona. Jeza Bohinjcev je namreč usmerjena predvsem v državo, ker ne izvaja členov zakona o finančnih spodbudah, ki pripadajo lokalnim skupnostim in prebivalcem parka. Sam zakon, ki je vstopil v veljavo pred dvema letoma in so ga podprli tudi Bohinjci, namreč ni slab, problem je, ker manjka programski denar za park.

Šolar je sicer prepričan, da bi bila za TNP velika okrnitev, če bi izgubil območje Bohinjskega jezera, Vogla in sedmih bohinjskih vasi. Še vedno pa bi v parku ostala višje ležeča in neposeljena območja Bohinja.