Poti so tekmovale v vtisu in privlačnosti, upravljanju in vzdrževanju, vodenju in ponudbi, dostopnosti in varnosti ter sporočilnosti in interpretaciji posamezne poti po ocenjevalnem obrazcu, ki je bil določen z razpisom in po katerem je bilo izvedeno ocenjevanje. Najprej je izbor potekal na 14 območnih enotah Zavoda za gozdove Slovenije, kjer so komisije med 76 prijavljenimi izbrale 12 najlepših območnih poti. Na dveh območnih enotah niso prejeli prijav. Najlepša pot je tako postala žirovniška, drugo mesto so prisodili učni poti Škocjan, tretje mesto pa sta si razdelili Geološka pot v Kobilji curek in pot v Razkriški kot. Priznanja za prve tri bodo podelili 15. oktobra v Radencih.

Pot kulturne dediščine Žirovnica je tudi naša najstarejša tematska pot in povezuje kulturnozgodovinske spomenike v desetih vaseh pod Stolom, med katerimi je pet osrednjih točk: rojstna hiša Matije Čopa v Žirovnici, Janšev čebelnjak na Breznici, rojstna hiša Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah, rojstna hiša Janeza Jalna na Rodinah in rojstna hiša Franceta Prešerna v Vrbi. Zadnja leta se za promocijo te res lepe poti v zibelki slovenske kulture trudijo na Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica, kjer so lani začeli še poseben projekt, ki so ga pripravili v sodelovanju z občino Žirovnica, čebelarji, konjeniki in gostinci. Celodnevni izlet z naslovom V zibelki slovenskega čebelarstva in kulture vodi organizirane skupine po vsej poti kulturne dediščine, večji del poti pa turisti premagajo kar v lojtrniku s konjsko vprego. Letos so s to ponudbo zaslužili že devet tisoč evrov.

"Zelo smo veseli, da smo v sodelovanju z geodetskim inštitutom pripravili multimedijsko predstavitev te poti, ki je na ogled na naših spletnih straneh. Na vseh petih točkah je na voljo brezplačna brezžična povezava z internetom, poskrbeli smo tudi za avdiopredvajalnike, da se lahko pohodniki po poti odpravijo tudi brez vodnika, na našo pot opozarja zadnja stran gledališkega lista Finžgarjeve Makalonce, ki jo uprizarjajo v Lutkovnem gledališču Ljubljana," je nekaj razlogov za vse večjo priljubljenost te poti nanizala direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Maja Zupan. V Žirovnici razmišljajo, da bi med "obvezne" točke poti poleg omenjenih petih vključili še vaško lipo v Vrbi in cerkev sv. Marka.