Za Primož Kozmusom je najbolj stresna sezona v njegovi športni poti. Brežičan si je naložil veliko breme, saj je po lanskem senzacionalnem tretjem mestu na svetovnem prvenstvu v Daeguju napovedal, da ga v Londonu zanima zgolj ubranitev olimpijskega naslova iz Pekinga. V svoj projekt je vložil ogromno truda ter se že jeseni z družino za dvanajst tednov odpravil v San Diego. Novice z zahoda ZDA so bile spodbudne, pozitivno vzdušje pa je vladalo do prve tekme sezone v Slovenski Bistrici, ko je Kozmusovo kladivo poletelo le 72 metrov. Slovenski atlet je proti Madžaru Krisztianu Parsu, ki je bil prav tako na tej tekmi, deloval kot ribica, ki jo lahko tekmec vsak trenutek požre. Olimpijski prvak je bil videti povsem nebogljen.

Kozmus se je v svojem slogu odločil za naslednjo potezo, razšel se je s trenerjem Marjanom Ogorevcem in nadaljeval pot ob pomoči Primoža Četrtiča. Odločil se je, da ima dovolj izkušenj, na podlagi katerih se bo pripravil na največje športno tekmovanje, ter da ne bo več deloval po sistemu, ki mu ne zaupa. Druga tekma sezone junija v Velenju je bila spodbudnejša, saj je Kozmus že vrgel 77 metrov. Kasneje se je zaprl v karanteno, na Češkem našel svoj mir ter se s Četrtičem znova pripravljal na London. Pred odhodom v Anglijo je prišel za nekaj dni domov, tik pred odhodom na OI v Anglijo pa je v Brežicah znova našel prave občutke. Parsovega skalpa mu sicer ni uspelo vzeti, je pa dostojno branil zlato olimpijsko kolajno. Olimp je prepustil metalcu, ki je v zadnjih letih preprosto najboljši in ki je bil letos tudi evropski prvak v Helsinkih.

"Za mano je olimpijska sezona, od katere smo vsi veliko pričakovali. Morda smo si želeli kanček več, a sem prepričan, da smo z izkupičkom vsi zadovoljni. Po vsem, kar se je dogajalo v turbulentni sezoni, se je vse skupaj dobro končalo. Olimpijsko srebro je prišlo spet v Brežice, v Posavje, v Slovenijo. Zavedam se, da brez ekipe, ki mi je ves čas stala ob strani, tega dosežka ne bi dosegel. Posebej se zahvaljujem Primožu Četrtiču in Marjanu Ogorevcu," je v čustvenem govoru uvodoma dejal Primož Kozmus ter nadaljeval: "Ko sem v Velenju vrgel 77 metrov, sem vedel, da sem na pravi poti. Odločilna poteza je bila, ko sva s Primožem odpotovala na sklepni del priprav v Nymburk. Po olimpijskih igrah sem se posvetil družini, kasneje sponzorjem. Hvala vam, ker ste me pustili, da sem delal svoje delo, saj mi brez vas kaj takšnega ne bi uspelo."

Prihodnje leto bo vrhunec sezone avgusta v Moskvi. Kompletu osvojenih kolajn s SP bo skušal Kozmus dodati še kakšno novo. Kozmus ima ob tem visoke cilje. "Že pridno treniramo za naprej. V novo sezono smo startali v okrepljeni zasedbi, saj se je ekipi priključil Rok Deržanič. Kot vidite, sem v ekipi najstarejši. Na mlade kadre sem ponosen. Zaupam mladim, ki si upajo storiti stvari, ki si jih morda starejši ne. Rok je v ZDA razvil tehniko, ki mi bo po mojem mnenju pomagala dodati pol metra ali dodaten meter," je ključ za priključitev novega člana pojasnil najuspešnejši športnik moškega spola na OI v Londonu.

"Glavni cilj prihodnje sezone bo svetovno prvenstvo v Moskvi. Finale meta kladiva bo 12. avgusta. To je datum, ki me bo gnal naprej. Moj cilj se je povzpeti na vrh. Moja velika želja je, da bi tudi pred vrhuncem sezone na mitingih redno metal 80 metrov. To bi bila lepa popotnica za Moskvo," se je v prihajajočo sezono ozrl trofejni metalec kladiva in predstavil še dolgoročnejše načrte: "Moji pogledi so usmerjeni še precej dlje. Do leta 2016, se pravi olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Upam, da bom vmes še osvajal kolajne na največjih tekmah. Včasih sem nepredvidljiv, a skušam stati za svojimi besedami. Cilji so najvišji, torej kolajne. Rad bi začel tudi poslovno pot in se povezal s tistimi, ki mi stojijo ob strani. Morda lahko skupaj naredimo stopnjo več. Imam svojo agencijo, ki mi bo pomagala. Naj ob koncu poudarim, da mi je ob podpori vseh vas, ki ste danes v Mokricah, v čast nastopiti za Slovenijo. Gremo po nove zmage."