"Ta teden bo odvzem potekal v Črni, prihodnji teden od torka do četrtka pa še v Mežici. Vabila smo poslali 118 otrokom, od teh jih je 65 iz Mežice, 53 pa iz Črne, kot vsako leto pa tudi letos pričakujemo zelo velik odziv," pravi zdravnica Neda Hudopisk iz Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne. Vzorčenje bodo opravili v laboratoriju ravenskega zdravstvenega doma, nadaljnje preiskave pa potekajo na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Rezultate analiz pričakujejo že konec tega meseca.

V Zgornji Mežiški dolini opažajo, da je sanacija doline do zdaj že obrodila sadove, zato so bili letos toliko bolj razočarani, ker jim je država močno okrnila financiranje. Bali so se, da bodo morali številne ukrepe ustaviti in jih prestaviti v naslednje leto, a se na srečo to ni zgodilo. Ohranili so monitoring in varovalno prehrano, prav tako bodo še naprej izvajali mokro čiščenje javnih površin.

Da je smiselno zlasti izvajanje monitoringa, s čimer ugotavljajo vsebnost svinca v krvi najmlajših otrok, kažejo rezultati, saj je imela še pred leti več kot polovica triletnikov v krvi več kot 100 mikrogramov svinca na liter krvi, lani pa je bilo otrok, pri katerih so ugotovili prekomerne vrednosti, že manj kot deset odstotkov. Na zavodu pa se zavedajo, da je zelo pomembno predvsem osveščanje ljudi. Zato tudi temu namenjajo še naprej veliko pozornosti in najmlajše s številnimi ukrepi in o skrbi za zdravo prehrano prek družabnih iger osveščajo že v vrtcih in šolah.