Poleg omenjenih stanovanj in parkirnih prostorov so namreč naprodaj še na 800 tisočakov ocenjeno zazidalno zemljišče K5 v Trbovljah, 1,5 milijona evrov vreden večstanovanjski objekt Senožeti in zazidalno zemljišče v Mednem, sprva ocenjeno na 2,5 milijona evrov. A kljub 30 odstotkov nižjim izklicnim cenam v tretji dražbi je zanimanje le za nakup stanovanj v Ljubljani, pa še za ta posamezniki ali podjetja ne dobijo kredita, pravi stečajna upraviteljica Ksenija Toplikar Zorn.

Četudi se zanimajo, nimajo s čim kupiti

Glede na prvotni interes za nepremičnine je Toplikar-Zornova pričakovala večji odziv potencialnih kupcev, a po skoraj dveh letih od uvedbe stečaja ugotavlja, da so za neuspešne javne dražbe delno krive tržne razmere, nelikvidnost podjetij in banke, ki ne dajejo kreditov. Za vse neprodane nepremičnine se bo tako z NLB, ki je prvi ločitveni upnik, poskusila dogovoriti, da bi pristopili k nezavezujočemu zbiranju ponudb, s čimer bi testirali trg in videli, kakšno je sploh zanimanje.

Če ne bo dobila soglasja banke, bo Toplikar-Zornova nadaljevala javno zbiranje ponudb in dražbe, pričakuje pa, da bodo naprej prodali še preostalih pet stanovanj v Čebelici. Do zdaj si jih je ogledalo več kot 50 posameznikov, a večinoma vztrajajo, da so cene stanovanj še vedno previsoke. Na prvi javni dražbi januarja letos je bilo sicer 52 kvadratnih metrov veliko stanovanje s kar 24 kvadratnih metrov veliko teraso ocenjeno na 200.000 evrov, doplačilo za dva parkirna prostora pa je znašalo 28.600 evrov. Cena je do tretje dražbe padla na 144.000 evrov za stanovanje in slabih 24.000 evrov za parkirni mesti. Stanovanja sicer še niso dokončana, a ima večina vsaj končane tlake.

Še večja težava bo prodaja šestih dvojčkov in stanovanjske hiše v Senožetih, ki se prodajajo za dober milijon evrov. Objekti so namreč zgrajeni do IV. gradbene faze in so brez predelnih sten in brez razvodov instalacij. En objekt je brez fasade, na enem manjka zaključni sloj fasade, spet drugi objekt ima izdelano le kletno etažo ter zidove prve etaže, celoten kompleks pa nima urejenega niti komunalnega priključka. In čeprav je cena od prve dražbe padla za več kot 30 odstotkov, se Toplikar-Zornova zaveda, da bo prodaja celotnega kompleksa težavna.

Nepremičnine težava vseh stečajev

Stečajna upraviteljica bo zato vse nepremičnine, za katere še nekaj časa ne bo interesa, najverjetneje prepustila prvi banki upnici, NLB. Prodaja nepremičnin je namreč v času zaostrenih gospodarskih razmer postala težava vseh stečajnih postopkov, saj je malo družb, ki bi imele dovolj likvidnih sredstev za nakup nepremičnine, pojasnjuje Toplikar-Zornova. Dodaja, da se po določenem obdobju nepremične običajno vendarle prodajo, a problem je cena. Če se ta dovolj zniža, podjetja nepremičnine kupijo kot naložbo, ni pa smiselno cen zbijati in prirejati "totalne razprodaje" ter ustvarjati priložnosti za špekulante, ki nepremičnine preprodajajo in povzročajo padec cen na celotnem trgu, poudarja Toplikar-Zornova.

V stečajnem postopku zasavskega gradbinca bo torej poleg pravnih postopkov zamudna predvsem odprodaja premoženja. Večino osnovnih premičnih sredstev je sicer stečajni upraviteljici že uspelo prodati, prav tako betonarno, poleg omenjenih nepremičnih pa na seznamu za javno dražbo ostajata še samski dom in upravna stavba podjetja.

Za nakup prvega, v katerem živi še nekaj nekdanjih zaposlenih, je pokazala interes domača nepremičninska družba, a šele prihodnje leto in ob nižji ceni, za nakup upravne stavbe pa se je prav tako zanimalo nekaj lokalnih podjetnikov, ki bi v njej uredili skupne poslovne prostore. Toplikar-Zornova, zato upa, da bo javna dražba za to stavbo čim prej.