Mateja, glede na vaše vzdržljivostne sposobnosti bi vas pričakovali tudi med najhitrejšimi gorskimi tekačicami tu na Šmarni gori?

Ah, tek v klanec je prehudo mučenje. Raje sem bolj na ravnini. Pohod na Šmarno goro je le za aktivni premor pred naslednjo sezono.

Torej imate v mislih že kakšen nastop v triatlonu v toplejših krajih v tem letu?

Ne, zadnji dve sezoni sta bili zelo težki. V zadnjem letu sem nemara vsaj dvakrat obkrožila svet, bila sem trikrat na tekmah na Kitajskem in trikrat v Avstraliji, pa v Kolumbiji, Kanadi, Mehiki, Novi Zelandiji, pa po vsej Evropi. Morala sem narediti malo večji tekmovalni premor, za naslednji ciklus 2013 pa narediti dolge priprave. Ko bo znan koledar tekmovanj, sestavimo podroben načrt.

Motiv je očitno še dovolj velik?

V zadnji sezoni sem naredila lep napredek. Osebni izziv, ki je še vedno najbolj pomemben, tako ostaja. Dokler napredujem, je tudi motiv. Z nastopom na olimpijskih igrah sem izpolnila življenjske sanje. Želim si pa še na kakšni tekmi svetovnega pokala stopiti na zmagovalne stopničke.

Kje so tiste nianse, kjer je še možnost napredka? Pri plavanju, na kolesu, teku?

Pri vseh. Prav na tehničnih prvinah smo pred olimpijskimi igrami veliko delali in sodelovanje z italijanskim trenerjem Francescom Fissorejem se je obrestovalo. Na primer - plavanje v triatlonu ni podobno klasičnemu plavanju v bazenu, pač pa pretepu v vodi. Z agresivnim plavanjem v skupini je mogoče pridobiti ali pa se na repu pretepati in potapljati. To odloča pri menjavi na kolo, dobri ali slabi skupini na kolesu, posledično pa še o teku.

Kako je z vašim statusom?

Poskušam ga reševati. Seveda imam priznan mednarodni razred športnice, a mi v teh časih nič ne pomaga. Ne glede na vse obljube. V času olimpijskih iger sem nekje zasledila, da imamo vsi športniki urejene statuse, kar pa ni bilo res. Zadnje dve sezoni sem vse moči in energijo usmerila v zares zahtevne kvalifikacije. Bile so ene najtežjih tudi po finančni plati in zato sem na London še toliko bolj ponosna. Vse, kar je povezano z denarjem in statusom, sem potisnila na ta čas, a zdaj ko je čas, pa je situacija težka. Ker tudi Triatlonska zveza Slovenija ni organizacijsko močna, se iz tega vidika kot posameznica še težje borim.

Na spletnem osebnem profilu je bilo zaslediti vašo pripombo: "Nov začetek." Je bila tudi ta osebna gesta mišljena za spodbudo v nove športne izzive?

(Premislek). Mišljeno je bilo osebno.