Poudarja, da je nujno očiščenje pokojninske blagajne tistih transferjev, ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih. "Del pokojninske reforme pa je bil pravzaprav izveden z zakonom o uravnoteženju javnih financ. Prepogosto se pozablja, da je bila to najbolj smela pokojninska sprememba po letu 1999 in ima izrazito kratkoročne učinke," je opozoril. Varčevalni zakon je bil "tako rekoč mala pokojninska reforma", je dejal.

"Upokojenci niso največji problem te družbe"

Zdajšnji predlog pokojninske reforme nadaljuje prizadevanja iz varčevalnega zakona, je pojasnil. Pri tem izpostavlja še zlasti 161. člen iz predloga, ki našteva pokojnine, ki niso utemeljene z vplačanimi prispevki "ali pa so bili ti plačani v Prištini, Skopju, Beogradu, Zagrebu ..." "Skratka, slovenski pokojninski zavod tega denarja ni videl," je dejal.

"Ko se bo pokojninska blagajna očistila, bo postalo jasno, da slovenski upokojenci niso ravno največji problem te družbe, da je njihova življenjska raven nizka in da so v bistvu poraženci tranzicije," je ocenil Brščič, ki je predlog pokojninske reforme že večkrat javno podprl.

Za vsako ceno pa si je treba po njegovih besedah prizadevati tudi za to, da pokojnine, ki temeljijo na vplačanih prispevkih, ne bodo padale. "Pri upokojencih, ki so vestno vplačevali prispevke in so bili zavarovani, manevrskega prostora za radikalne prihranke ni," je opozoril. "Ključni izziv proračunov za leti 2013 in 2014 je, da slovenskim upokojencem zagotovimo nominalno nedotaknjene pokojnine," meni.

Srednjeročni in kratkoročni učinek je zmagovalna kombinacija

Izraža pa bojazen, da reforma v primeru prevelikega popuščanja sindikatom na koncu ne bo prava reforma. "Reforma mora imeti izplen," je poudaril. "Zaradi zagatne javnofinančne situacije potrebujemo dvojni učinek - srednjeročni učinek, ki ga prinese podaljševanje delovne aktivnosti, ter kratkoročni učinek, ki ga bo imelo očiščenje pokojninske blagajne. To je zmagovalna kombinacija," pravi ekonomist in predsednik sveta Inštituta Jožeta Pučnika Brščič.

Leta 2010 je v Sloveniji za 100 prejemnikov pokojnin v pokojninsko blagajno vplačevalo 154 zavarovancev, po projekcijah pa bo leta 2060 za 100 pokojnin plačevalo le še 86 zavarovancev, so danes povedali na državnem statističnem uradu.