Energetska sanacija bo "brez dvoma" pomagala tudi poslovanju Splošne bolnišnice Izola (SBI), je ocenil minister za zdravje, pri čemer bolnišnico čaka še nekaj korakov, da se reši trenutnih težav.

Izolska bolnišnica je bila med energetsko najbolj potratnimi bolnišnicami, je ugotavljal minister. K sreči pa so lahko izkoristili priložnost črpanja kohezijskih sredstev za energetsko sanacijo bolnišnic, iz tega naslova pa je SBI tudi največji prejemnik sredstev v višini skoraj 6,3 milijona evrov, katerim je treba prišteti še dodatne tri milijone evrov, za katere se je bolnišnica sama zadolžila, je še navedel Gantar.

SBI bo morala uspešnost projekta dokazovati do 2015

Bolnišnica je denimo lani za energente porabila 1,35 milijona evrov, je navedel Dernič. Kot je ob tem opozoril, bo morala SBI dokazovati uspešnost projekta vse do leta 2015. V tem času bodo potekala merjenja, ali so dosegli načrtovane cilje, v nasprotnem primeru lahko sledijo odškodnine. Je pa Dernič tako kot projektanti in izvajalci prepričan, da bodo ti cilji doseženi.

Glede navedb v medijih, da je upravni nadzor nad to investicijo ugotovil večje nepravilnosti, je Gantar pojasnil, da je vodstvo SBI prejelo ugotovitve šele v petek, zato je prav, da zadev še ne komentira in da Derničevi ekipi dovolj časa, da se nanje odzove. Minister je dodal le to, da nekaterih nepravilnosti, ki se omenjajo v medijih, v poročilu o upravnem nadzoru sploh ni. Dernič pa je ob tem poudaril, da glede na ugotovitve upravnega nadzora "ne razumemo, da bi bile nepravilnosti, ki bi morebiti lahko vplivale na refundacijo virov evropskih skladov".

Za urgentni center že imajo gradbeno dovoljenje

Naslednji pomemben projekt bo sicer izgradnja urgentnega centra. V SBI so po Derničevih besedah že pridobili gradbeno dovoljenje, tako da naj bi z gradnjo začeli spomladi leta 2014, Gantar pa je ocenil, da bo center dograjen do leta 2015.

Dodatno prednost in hkrati izziv pa bo za SBI zaradi njene obmejne lege predstavljala evropska direktiva o prostem pretoku pacientov, ki bo stopila v veljavo prihodnje leto.

Pri slovesnosti in novinarski konferenci, ki je sledila, je bil prisoten tudi Matevž Ravnikar, direktor Zdravstvenega doma Koper, pod katerega sodi obalna Prehospitalna enota (PHE). Selitev enote iz Izole v Koper konec lanskega leta je močno razburilo odnose med tremi obalnimi zdravstvenimi domovi, večkrat preloženo "vrnitev" PHE v Izolo oziroma njeno integracijo v SBI pa so končno izpeljali v teh dneh. Ravnikar je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so ob pomoči donatorjev za svoje potrebe pridobili tudi novo vozilo "reanimobil".