Smole je na prvem letnem kongresu ZDS, ki danes na temo sprememb delovnopravne zakonodaje poteka v Ljubljani, izpostavil, da so pogajanja o reformi trga dela sicer stekla. Četudi so intenzivna, pa še ne pomeni, da so socialni partnerji uspešni, je poudaril. Dodal je, da je za dogovor potreben čas.

Po njegovih besedah je bilo na začetku pogajanj septembra napovedano, da bo usklajevanje teklo do konca leta, zdaj pa so izvedeli, da imajo časa za dogovor do konca oktobra. V ZDS se zato bojijo, da s sindikati v tako kratkem času ne bodo uspeli poiskati skupnega jezika, in da tako ne bo prišlo do potrebnih rešitev.

Dodaten pritisk na uspešen dogovor predstavlja grožnja sindikatov, da se v primeru, da pride do odpuščanja v javnem sektorju, o reformi ne bodo več pogajali, je dejal Smole.

Z dinamiko, ki jo diktira vlada, so nezadovoljni tudi v ZSSS. Semolič je spomnil, da že imamo izkušnje, ko je vlada prehitela socialni dialog in v parlamentarno proceduro posredovala neusklajene projekte, kažejo pa, da to ni prava pot.

Kot je dejal, sluti probleme, ki jih, če bi "delali normalno", ne bi bilo. V severnoevropskih državah si socialni partnerji pri tako pomembnih vprašanjih za dogovor vzamejo čas, tako da nimajo na voljo le meseca ali 14 dni.

"Mi bomo zahtevali, da gre vlada v parlamentarno proceduro s projekti tedaj, ko se bomo dogovorili o glavnih temah, vprašanjih, ki zahtevajo neko veliko stopnjo soglasja med nami," je napovedal.