Lewandowski se je tako odzval na medijska poročila o tem, da naj bi EU še pred koncem letošnjega leta zmanjkalo sredstev za financiranje nekaterih programov, med njimi Erasmusa, so sporočili v Bruslju.

Kot je izpostavil Lewandowski, so v komisiji Evropski parlament in Evropski svet obvestili, da je kakih deset programov tri mesece pred iztekom leta že izrabilo med 95 in 100 odstotkov za letos namenjenih jim sredstev. Gre za programe na področju raziskav, rasti in zaposlovanja, izobraževanja, zdravja, človekoljubne pomoči in pomoči v hrani.

Evropska komisija bo 23. oktobra v predlogu sprememb proračuna za te programe zahtevala dodatna sredstva, da bi lahko ti normalno tekli do konca leta. Kar zadeva višino sredstev, pa je Lewandowski sporočil, da vsoto še izračunavajo, da pa je že sedaj jasno, da bo za navedene programe potrebnih več milijard evrov.

Kar zadeva Erasmus, je Lewandowski pojasnil, da je 70 odstotkov študentov že prejelo sredstva. Med 30 odstotki tistih, ki nanje še čakajo, jih občuten delež ne bo prizadet, saj več nacionalnih agencij, ki dejansko podeljujejo štipendije, še ima sredstva zanje.

Prav tistim, ki bi lahko ostali brez sredstev, pa je namenjen predlog spremembe proračuna. "Erasmus je dober za mladino Evrope in za okrevanje Evrope po krizi. Ne morem si predstavljati, da bi vlade zavrnile naložbo v naše mlade," je dejal Lewandowski.

Kot je med drugim še poudaril, napovedani predlog spremembe proračuna nikakor ne bo namenjen institucijam EU, saj pri tem zanje ne bo namenjen niti cent. "To bo dopolnjen proračun za evropske študente, evropske znanstvenike, nevladne organizacije, podjetja in druge, za katere je proračun EU pomemben. Vsak dan," je izpostavil Lewandowski.

Velikost evropskega proračuna je od izbruha krize jabolko spora med komisijo in parlamentom na eni ter članicami unije na drugi strani. Slednje namreč ob rezanju nacionalnih proračunov niso naklonjene večanju evropskega.