Kot danes piše Delo, je posebna tričlanska komisija mariborske pravne fakultete pretekli teden končala s proučevanjem izsledkov računalniške analize, ki je pokazala, da je dobra petina poslančevega magisterija iz leta 2008 identična šest let starejši diplomski nalogi Klementine Jezeršek. Po neuradnih navedbah naj bi bile ugotovitve komisije za Ambrožiča obremenilne, sedaj pa mora o zadevi odločiti še senat pravne fakultete.

Na Univerzi v Mariboru so pojasnili, da je postopek glede ugotavljanja plagiatorstva še v teku, zato ga ne morejo komentirati. "Komisija senata Pravne fakultete UM je pristojna le dati mnenje in ga posredovati na senat pravne fakultete, ki bo zasedal v sredini novembra," so zapisali.

Čeprav je dekan pravne fakultete Saša Prelič za Delo povedal, da so ugotovitve poslali v petek poslancu po pošti, Ambrožič z njimi ni seznanjen. Kot je poslanec povedal v današnji izjav, ni dobil nobene pošte s fakultete. "Upam, da bo postopek formalno zaključen v pravilnih rokih in s pravilnimi ugotovitvami, pri čemer še vedno upam na uspešen zaključek te zadeve. To je zaenkrat edino, kar lahko povem, saj je tudi edino, kar vem," je dejal.

Na zasedanju senata fakultete naj bi odločili, ali bodo poslancu odvzeli magistrski naziv.

Ambrožič očitke o domnevnem prepisovanju že od vsega začetka zavrača in pojasnjuje, da računalniška analiza mariborske fakultete za računalništvo zgolj primerja besedila in ne ugotavlja plagiatorstva. Podobnost obeh znanstvenih del je pripisal ozki in slabo raziskani skupni tematiki azbestoze, zaradi česar sta se oba avtorja očitno opirala na iste vire.

Ambrožiča so zaradi afere septembra izključili iz stranke Pozitivna Slovenija in sedaj deluje kot nepovezani poslanec.