"Kot zagreta 'simbiozovka' spremljam prijave na www.simbioza.eu predvsem za Zasavje. Ko sem ugotovila, da v Hrastniku in na Dolu še ni nobenega prostovoljca - razen ravnateljice Marine Kmet in mene, sem šla seveda v akcijo," je povedala ambasadorka projekta Fanči Moljk, ki zato poziva vse mlade Hrastničane, pa tudi druge Zasavce, naj se vključijo v delavnice in naredijo nekaj dobrega za starejše, pa tudi zase.

Moljkova je koristi sodelovanja v projektu predstavila tudi učencem osmih in devetih razredov hrastniških osnovnih šol. "Učencem sem v dobrih petih minutah razložila, zakaj je prostovoljstvo dobro,kako delavnice potekajo (oni bi bili pomočniki glavnega mentorja), kaj pridobijo (samozavest, posebno življenjsko izkušnjo, ….), kaj je to Nefiks– indeks neformalne izobrazbe, kjer si lahko vse te prostovoljske izkušnje beležijo in kasneje tudi pokažejo delodajalcu pri iskanju službe, in jim predlagala, naj k računalniškemu usposabljanju povabijo še svoje stare starše," je povedala Moljkova in dodala, da je od vseh učencev le eden dvognil roko, ko jih je vprašala, ali njihovi stari starši uporabljajo računalnik.

Računalništvo za vse generacije

Pomanjkanje prostovoljcev sicer zaznavajo še v drugih regijah, in sicer v podravski regiji v krajih Cerkvenjak, Duplek, Hoče-Slivnica, Lovrenc na Pohorju, Ormož, Poljčane, Ptuj, Slovenska Bistrica, Starše in Sveti Andraž v Slovenskih goricah, v pomurski regiji so prostovoljci dobrodošli v krajih Apače, Beltinci, Grad, Kobilje, Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Radenci in Šalovci, na Notranjskem so zaželei prostovoljci v krajih Ilirska Bistirca, Cerknica, Pivka in Postojna, na Koroškem pa se bo Simbioz@ odvijala v krajih (Dravograd, Mežica, Prevalje, Radlje ob dravi, Podvelka, Slovenj Gradec, Mislinja, Črna na Koroškem in Ravne na Koroškem.

Prijave sprejemajo na spletnem mestu projekta Simbioz@, kjer se nahajajo tudi druge podrobne informacije o poteku delavnic in spremljevalnih dogodkov.