Lukšič je v izjavi novinarjem ponovil, da vladna zakona v povezavi s holdingom in sanacijo bank nimata večinske podpore. Zato vladi priporoča, naj se raje ukvarja z reformami, z reševanjem bank pa na drugačen način. Poudaril je sicer, da si v SD referenduma ne želijo, zato pa vladni koaliciji predlagajo, naj zakona ne potrdi in s tem Sloveniji prihrani štiri milijone evrov, ob tem pa tudi zaostrovanje konflikta, ki je "nepotreben".

SD bo po Lukšičevih navedbah tudi ob morebitnem referendumu sodeloval pri uveljavljanju stališča stranke, in sicer, da sta oba zakona slaba. Kot pravi, bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da Slovenija najde boljše rešitve. "Če en sindikat v treh dneh lahko zbere 4000 podpisov za začetek postopka za referendum, je to dovolj jasno sporočilo vladi," je prepričan Lukšič.

Državni svet bo sicer o vetu na zakon o ukrepih za stabilnost bank, ki predvideva ustanovitev t.i. slabe banke, odločal v sredo.

S proračunom, ki ga vlada predlaga za prihodnji dve leti, pa jo po Lukšičevih ocenah najhujše "odnese" šolstvo, kar je po njegovem nesprejemljivo. "Ravno šolstvo in znanje sta za Slovenijo najpomembnejši vir za krepitev posameznika in družbe," je dejal Lukšič, ki vladi priporoča, naj o tem vendarle še enkrat razmisli.

Možnosti za varčevanje v šolstvu je več

Lukšič je kot nekdanji minister za šolstvo in šport prepričan, da je možnosti za varčevanje v šolstvu več, in sicer v podrobnostih, ki lahko "prinesejo kar dobre prihranke". Če bi on imel mandat, pravi, bi to naredil. Na vprašanje, kaj bi naredil, pa je odgovoril, da tega ne bo povedal. Povedal pa je, da je vlada Boruta Pahorja v prvih šestih mesecih dva milijona evrov prihranila samo pri reprezentanci.

Nad proračunom za šolstvo je razočaran tudi aktualni minister Žiga Turk, ki pa je minuli teden dejal, da kljub temu ni čas za njegov odstop. Tudi Lukšič meni, da "ni čas za odstop, temveč za nastop". Ministra poziva, naj "po slabem letu funkcije končno nekaj naredi za šolstvo". Sam je, pravi, takoj po nastopu svojega mandata v rebalansu proračuna za leto 2009 "priskrbel" pet odstotkov več sredstev za šolstvo, kot jih je bilo za leto 2008.

Lukšič je spomnil, da je vlada Janeza Janše že v mandatu 2004 - 2008 zmanjševala delež sredstev za šolstvo. "Ta vlada je šolomrzna in ne šololjubna," ugotavlja predsednik SD.