Zdravniki na kraljevem kolidžu za pediatrijo in zdravje otrok pravijo, da so nad objavljenim zaskrbljeni. Smernice v Kanadi in Združenih državah Amerike že pozivajo k omejitvam, koliko časa bi otroci smeli preživeti pred televizijskimi ekrani, v Veliki Britaniji tovrstnih priporočil še ni.

Dr. Aric Sigman, avtor knjige na omenjeno temo, je pojasnil, da britanski najstnik pred ekrani preživi skupno šest ur, pri tem pa ni vštet čas v šoli. Negativni učinki sedenja pred ekranom postanejo očitni dve uri po mirnem sedenju. Poveča se tveganje za prekomerno telesno težo in srčno-žilno obolenja. Kritično obdobje, ko se razvijajo možgani, je do treh let starosti, zato bi otroci morali imeti ogromno očesnega stika s starši in ne televizijo.

Ameriška akademija za pediatrijo je predstavila priporočila, v katerih je izpostavila, da imajo različni mediji znane negativne in skoraj nič pozitivnih učinkov na otroke, mlajše od dveh let. Kanadska pediatrična zveza pa je sporočila, da noben otrok v svoji sobi ne bi smel imeli televizije, računalnika ali kakšne druge zabavne elektronske opreme.

Sigman je priporočil, da bi otrokom, mlajšim od treh let, morali prepovedati gledati televizijo. Količina časa preživetega pred ekrani naj bi se počasi večala, 16-letniki pa bi pred njimi lahko preživeli že okoli dve uri na dan.