IVZ je po poprejšnjih dveh neuspelih javnih naročilih avgusta objavil ločeni javni naročili za nakup dvovalentnega in štirivalentnega cepiva. Ponudbi za dobavo obeh cepiv je podalo podjetje Merck Sharp & Dohme, ki proizvaja štirivalentno cepivo, GlaxoSmithKline (GSK) pa ponudbe ni oddal, pač pa je vložil zahtevo za revizijo in za zadržanje obeh javnih naročil, zaradi česar je Državna revizijska komisija komisija (DRK) v začetku septembra oba postopka javnih naročil zadržala do odločitve.

12. septembra je DRK zahtevo GSK za razveljavitev javnega naročila za nakup štirivalentnega cepiva zavrnila, pred kratkim pa je zavrnila še pritožbo omenjenega podjetja zoper javno naročilo za dvovalentno cepivo.

Deklice, katerih starši bodo odobrili cepljenje, se bodo lahko tako zdaj brezplačno cepile ali z dvovalentnim cepivom ali pa štirivalentnim. Dvovalentno cepivo preprečuje okužbe s tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu, štirivalentno cepivo pa ščiti pred tistimi virusi HPV, ki povzročajo raka na materničnem vratu, in tudi pred predrakavimi spremembami zunanjega ženskega spolovila, predrakavimi spremembami nožnice in genitalnimi bradavicami.

IVZ je, kot so konec septembra pojasnili, do zdaj že naročil 8548 odmerkov štirivalentnega cepiva, nadalje pa ga bodo naročali sukcesivno glede na naročila. Dvovalentno cepivo pa bo kupil glede na naročila zdravnikov, ki izvajajo cepljenje. Do cepljenja, ki je prostovoljno, so sicer upravičene šestošolke.