Na sestanku so obravnavali vprašanje t. i. mešancev, torej tistih, ki so del pokojninskega obdobja preživeli v sistemu beneficirane delovne dobe, del pa v sistemu obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja in so zdaj tik pred upokojitvijo, je novinarjem po sestanku dejal predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber.

"Zdaj se zanje išče vir za poplačilo sredstev," je povedal. Dodaja pa, da "zaenkrat ni nobenih zagotovil, da je rešitev blizu".

Po današnjem dogovoru bo pripravljen kompromisni predlog, na Kapitalski družbi pa bodo izdelani izračuni, je pojasnil. "Po teh izračunih se bomo dogovarjali naprej," pravi. Računa, da bodo izračune dobili do konca tega tedna.

Ob pripravljenih merilih in kriterijih za določitev delovnih mest so se po njegovih besedah pripravljeni pogovarjati tudi o tem, da mogoče kakšno delovno mesto ob tehničnih izboljšavah, ki so se zgodile skozi leta, ne ustreza več kriterijem.

"Te debate ne zavračamo, vendar ob merilih in kriterijih in seveda ob naši soudeležbi," je dodal.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa ocenjujejo, da so "znova dobili neko začetno razpravo, kjer so se odprla določena vprašanja". "Pogovarjali smo se zlasti o tem, kako bi že v tem in ne v posebnem zakonu razrešili poklicno pokojninsko zavarovanje," je dejala Lučka Böhm iz zveze.

"Poklicno zavarovanje bo med tistimi elementi, na podlagi katerih se bomo v zvezi odločili, ali bomo soglašali z reformo ali ne," je še opozorila.

Pogajanja bodo nadaljevali v sredo, ko bodo predstavniki sindikatov in delodajalcev podali svoje odgovore na kompromisni predlog glede upokojitvenih pogojev, ki jim ga je vladna stran predstavila sredi minulega tedna.