Po odkritju Johna B. Gurdona in Shinyajuja Yamanake je možno dozorele celice reprogramirati tako, da postanejo nedozorele, s tem pa sposobne, da se umestijo v vsa tkiva v telesu. Njuno odkritje je revolucionaliziralo način, kako dojemamo razvoj celic in organizmov.

John B. Gurdon je že leta 1962 odkril, da je specializacija celic reverzibilna. 40 let kasneje pa je Shinya Yamanaka odkril, kako se nedotaknjene dozorele celice lahko reprogramira v nedozorele. Z reprogramiranjem človeških celic so znanstveniki že ustvarili nove priložnosti za preučevanje bolezni in razvili metode za diagnoze in terapije.

Sir John B. Gurdon se je rodil leta 1933 v Dippenhallu, v Veliki Britaniji. Na Univerzi Oxford je doktoriral leta 1960, kasneje pa je deloval na kalifornijskem Inštitutu za tehnologijo. Leta 1972 se je pridružil Univerzi Cambridge, kjer je kot profesor poučeval celično biologijo. Trenutno deluje v okviru Gurdon inštituta na Cambridgeu.

Shinya Yamanaka se je rodil leta 1962 v Osaki na Japonskem. Magistriral je leta 1987 na Univerzi Kobe, doktoriral pa leta 1993 na Univerzi v Osaki. Kasneje je deloval v okviru Gladstone inštituta v San Franciscu, trenutno pa poučuje na Univerzi Kyoto.

Vse se je začelo leta 1895

Nagrada v kategoriji psihologija ali medicina se podeljuje že od leta1901, do danes pa jo je prejelo 199 posameznikov.

27. novembra leta 1895 je Alfred Nobel podpisal svojo oporoko, s katero je večino svojega premoženja razdelil za nagrade. V oporoki navaja, da del sredstev prejme posameznik, ki bo prišel do najpomembnejšega odkritja na področju psihologije ali medicine.

Za povečavo klikni na sliko.