Podrobnejši pregled izidov pokaže, da bi tisti anketiranci, ki menijo, da je odpuščanje potreben ukrep, prej privolili v nižje standarde storitev javne uprave kot tisti, ki ga imajo za nepotrebno.

Sodelujoče v Delovi anketi so vprašali po njihovih predvidevanjih, ali bo načrtovano odpuščanje v javnem sektorju upočasnilo pogajanja in sprejemanje reform, kot sta pokojninska in delovnopravna. Večina, 65 odstotkov, je temu pritrdila. Nasprotnega mnenja jih je bilo 26 odstotkov.

Anketirance so povprašali tudi, kakšen bi bil po njihovem mnenju najboljši scenarij - ustanovitev slabe banke ali dokapitalizacija. A za večino je najboljši tretji scenarij, ki ne vključuje države: banke naj se same rešijo iz težav. Tako je odgovorilo 56 odstotkov vprašanih. Za dokapitalizacijo jih je bilo 19 odstotkov, za slabo banko pa 12 odstotkov.

Strateški partnerje bolje kot hitra prodaja

Naslednje vprašanje je o ključnih državnih podjetjih. Kako naj država ravna z njimi: naj jih hitro proda, naj poišče strateške partnerje ali naj ohrani svojo lastnino? Še najmanj anketiranih se zavzema za hitro prodajo - 11 odstotkov. Največ, 44 odstotkov, jih predlaga strateške partnerje, ne dosti manj, 39 odstotkov, pa jih državi svetuje, naj ohrani svojo lastnino.

Na koncu še o predsedniških volitvah v ZDA. Barack Obama Slovence navdušuje veliko bolj kot njegov tekmec Mitt Romney. Kar 80 odstotkov sodelujočih pričakuje njegovo zmago. Da bo zmagal Romney, pa jih meni le devet odstotkov. Kot piše Delo, gre za efekt, da povprečen Slovenec pozna Baracka Obamo, ne pa tudi republikanskega kandidata. Zaradi večje prepoznavnosti mu namenjajo več možnosti za zmago. Javnomnenjske ankete v ZDA kažejo na precej manjšo prednost Obame pred Romneyjem.

Telefonsko anketiranje je 3. in 4. oktobra za uredništvo Dela na reprezentativnem vzorcu 500 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.