Letošnje leto je evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, po besedah koordinatorja leta Aleša Kende z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa nikakor ni namenjeno zgolj starejšim, ampak vsem generacijam, saj se uspešno aktivno staranje začne že v mladosti. V sredinem pogovoru ob koncu festivala so ambasadorji evropskega leta - med njimi so številni znani Slovenke in Slovenci vseh starosti -, ki skrbijo za večjo prepoznavnost in širjenje njegovih sporočil, spregovorili o svojih izkušnjah in pogledih na medgeneracijsko solidarnost.

Televizijski scenarist in voditelj Mito Trefalt je opozoril, da je predvsem med slovenskimi kmeti in podjetniki preveč zakoreninjeno oklepanje lastnine do zadnjega diha, mladi pa jih lahko samo opazujejo, kako gospodarijo. Prav bi bilo, da bi se to spremenilo in bi starejši vodenje podjetja ali kmetije mlajšim prepustili prej, je prepričan.

Takšno ravnanje je po mnenju predsednice Zveze društev upokojencev Slovenije Mateje Kožuh Novak posledica bojazni starejših, kaj se jim bo zgodilo pred smrtjo, saj jih država vse bolj siromaši. Država bi morala po njenih besedah pomagati, da bi se starejši čutili dovolj preskrbljene, da bi vodenje podjetja ali kmetije prepustil otrokom. Pozvala je starejše, naj obiščejo in s svojimi stališči seznanijo poslance, saj lahko ti prispevajo k rešitvi težav.

Prijateljevanje s poslanci ne bo prineslo pravih sadov

Nasprotno pa je glasbenik Rok Terkaj prepričan, da prijateljevanje s poslanci ne bo prineslo pravih sadov. Potrebne so korenite spremembe, je dejal in predlagal, da bi se stari in mladi zbrali skupaj in vztrajali pred parlamentom, dokler se stvari za vse ne izboljšajo.

Po besedah državne tožilke in predsednice Belega obroča Slovenije Vlaste Nussdorfer ne bi smeli toliko tarnati. Posameznik lahko v vsakem obdobju v življenju najde smisel, je prepričana. Nussdorferjeva se kot ambasadorka posveča predvsem mladim družinam, pri čemer staršem svetuje, naj dajo svojim otrokom čim več dobrega in jim vsadijo tudi vrednoto dela, saj bodo ti nekoč poskrbeli zanje. Kot je pojasnila, pa starše tudi opozarja, naj si otrok ne lastijo in jim dovolijo oditi.

Trefalt je ob tem spomnil tudi na slovensko tradicijo, da vsak živi na svojem. To sicer po njegovih besedah danes ni povsod mogoče, zato je po njegovih besedah potrebna srčnost, da se ne bo uresničil izrek: "Ti sina do praga, on tebe čez prag." Kot meni, je bilo v evropskem letu narejenega kar precej, predvsem se je povečala osveščenost. Tudi mladi so po njegovih besedah začeli razmišljati, da moč in denar nista vse in da je pomagati lepo.

Večjega koraka naprej po Terkajevem mnenju še vedno ni. Kot je pojasnil, so sicer v njegovem okolju poskusili organizirati nekaj stvari, ampak so tudi znotraj programa za starejše močni lobiji in vsak zagovarja svoj interes. Terkaj za aktivnejše staranje in medgeneracijsko solidarnost vsem posameznikom svetuje, naj razvijajo svoje talente in si poiščejo hobije, ki jih motivirajo. Poziva tudi k složnosti pri ohranjanju slovenske identitete in Slovenije kot ekološke oaze.

Ambasadorji evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti so sicer še legenda slovenske košarke Ivo Daneu, izumitelj Peter Florjančič in pisateljica Neža Maurer, ki pa jih na omenjenem pogovoru ni bilo.

Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti se po besedah predsednika nevladne organizacije AGE Platform Europe Marjana Sedmaka zaključuje uspešno. A se, kot je poudaril na sklepni slovesnosti Festivala za tretje življenjsko obdobje, ki je bil tudi osrednji dogodek evropskega leta pri nas, končuje le formalno. Neformalno se bo namreč nadaljevalo do leta 2020, saj je njihova organizacija sprejela manifest v zvezi s starosti prijazno Evropo do leta 2020.