Zver je v svojem nagovoru volivke in volivce pozval na "pot čez tri mostove", k utrditvi politične stabilnosti v državi, konsolidaciji gospodarstva in utrditvi nacionalne zavesti.

Obudil idejo za uvedbo večinskega volilnega sistema

V sklopu prvega je danes znova obudil idejo za uvedbo večinskega volilnega sistema, na gospodarskem področju je podprl vladne reforme, ki gredo po njegovem v pravo smer za izhod iz krize. Pri vprašanju o tem, kako utrditi nacionalno zavest, pa se je med drugim zavzel tudi za to, da druga kitica Prešernove Zdravljice postane tudi uradni sestavni del himne.

Tako kot nekateri govorniki pred njim se je tudi predsedniški kandidat obregnil ob aktualnega predsednika in protikandidata na volitvah Danila Türka, ki da nasprotuje agenciji za slabe terjatve, zlatemu fiskalnemu pravilu, prožnosti dela, pokojninski reformi in varčevanju, njegov "ne-koncept" pa označil kot prežvečenega ter zazrtega v preteklost.

"Drugi kandidati ubirajo lažje poti"

"Moj program je jasen. Vesel bi bil, če bi ga imeli tudi drugi kandidati. Vendar ti ubirajo lažje poti. Ne ukvarjajo se s perečimi problemi, raje so v varnem zavetju, malo stran, za nič krivi, za nič odgovorni. Ali pa dvolični," je dejal Zver in dodal, da se kot predsednik ne namerava zapirati v predsedniške dvore v Ljubljani ali na Brdu, da bi se srečeval samo z zmagovalci, dobitniki medalj in nagrad, saj mora predsednik pokazati svoj odnos tudi do ljudi, ki so obtičali na robu.

Janša je v svojem nagovoru večkrat iskal vzporednice med pokojnim Jožetom Pučnikom in Zverom ter dejal, da slednji danes nadaljuje njegovo delo. Ko danes primerjamo njune lastnosti, je dejal predsednik SDS, lahko tudi za Zvera rečemo, da je to človek, ki mu gre za stvar, ki je sposoben dosegati dogovore in kompromise tudi v najtežjih situacijah, ki pa kljub temu govori tisto, kar je res in dela tisto, kar misli, da je prav. To pa je nekdo, ki ga Slovenija danes krvavo potrebuje na mestu predsednika države, je dejal Janša.

"To, kar smo imeli, ali se je naredilo iz te funkcije v času slovenske tranzicije, zagotovo ni tisto, kar so imeli v mislih pisci slovenske ustave in zagotovo ne predstavljanje tega, kar si vsaj v teh časih slovenska javnost želi," je v Mariboru povedal Janša.

Janša: "Razmere niso enostavne"

Slovenija je po njegovem v zahtevnem položaju in razmere niso enostavne, niso bile niti pred 20 leti, ko se je gradila slovenska državnost. Danes je vse to, kar je nastalo iz tega projekta, pred resno preizkušnjo in bolj kot kadarkoli doslej postavlja pred Slovence vprašanje, kakšnega človeka ti časi zahtevajo na čelu slovenske države. Na funkciji, ki je zagotovo tista, s katere mora prihajati prva moralna avtoriteta, ki ji ni mogoče oporekati.

Premier je še dodal, da država danes nima predsednika, ki bi bil sposoben združevati sile v reševanju krize, ki ni le gospodarska, pač pa tudi moralna. Tisto, kar loči državnika od dnevnega politika, je po njegovem ravno to, da je državniku mar tudi za usodo prihodnjih generacij, ne le za lastno usodo. Ob tem je prvi mož SDS še dodal, da nekateri medijski in kapitalski favoriti niso izkoristili svoje priložnosti, to kar danes rešujemo, pa da so rezultati njihovega dela.