Na stopničkah je današnjo tekmo v Kranju, na kateri je nastopilo 84 skakalcev, končal še Robert Hrgota (Velenje), tik za njim na četrtem mestu pa je pristal mlajši brat A-reprezentanta Petra Prevca, Cene Prevc (Triglav Kranj). V "top 10" so končali še Tomaž Naglič (Alpina), Dejan Judež, Peter Prevc, Robert Kranjec (vsi Triglav Kranj), Matic Kramaršič (Costella Ilirija) in Nejc Dežman (Triglav Kranj) ter Primož Pikl (Ljubno BTC), ki sta si razdelila deseto mesto.

Tepeš vodil že po prvi seriji

Tepeš je vodil že po prvi seriji, čeprav mu je ob doskoku odpelo smučko in če ne bi bil tako izkušen skakalec, ki je v trenutku znal ustrezno odreagirati, bi bržčas padel in se lahko tudi poškodoval. "To so tiste postranske težave pri skokih, a če dobro skočiš, je vseeno, kaj se zgodi. Huje bi bilo, če ne bi tako dobro odreagiral, saj sem kljub odpeti smučki nekako rešil doskok, drugače pa bi padel. Res si ne želimo kakšnih nepotrebnih poškodb, tako da sem vesel, da se je izteklo tako, kot se je, pa četudi bi bil zaradi tega danes slabši," je uvodoma po nastopu povedal novi - stari državni prvak in dodal: "To so gibi, ki s zdaj še skoraj prirojeni in smo jih pridobili z leti skakanja. Če bi se mi kaj takega zgodilo pred nekaj leti, bi pa verjetno padel."

V finalu je 23-letni skakalec še enkrat dobro skočil in ubranil lanski naslov. "Z današnjo tekmo sem lahko zelo zadovoljen, saj sem naredil dva zelo dobra skoka in to je bil moj cilj pred prvenstvom. Vedel sem, da bo naslov zelo težko ubraniti, saj je večina slovenske reprezentance ta čas zelo dobro pripravljena. Moj cilj je bila v bistvu uvrstitev med prvih šest, tako da sem zadovoljen," je v smehu dejal Tepeš, ki se veseli tudi naslednjega tedna, ko se bodo skakalci predvidoma v nedeljo v Planici pomerili za naslove še na veliki skakalnici: "Predvsem se veselim tega, da bomo imeli novo 120-metrsko skakalnico, ki jo že dolgo časa težko pričakujemo. Tekma pa bo pokazala, kdo med nami se bo najhitreje privadil nanjo; tu Kranju smo imeli možnost treninga, v Planici pa te možnosti ne bo."

"Glede na to, kako se je današnja tekma odvijala - nekaj težav z vetrom je sicer bilo, a te niso bile odločilne -, je po mojem vrstni red na koncu realen. Tako je bilo že vse poletje, tako da je Jurij upravičeno zmagal in mu seveda čestitam za naslov prvaka," je dejal glavni trener A-reprezentance Goran Janus, ki je budno spremljal današnjo tekmo.

V ženski konkurenci slavila Katja Požun

V ženski konkurenci je nova prvakinja postala Katja Požun (Zagorje), ki je v razburljivem finalu zgolj za šest desetink točke ugnala lansko prvakinjo Emo Klinec (Alpina), tretja je bila Ilirijanka Špela Rogelj. "Zelo sem vesela, da sem zmagala. Če sem iskrena, nisem mislila, da mi bo uspelo, glede na metre, ampak so me očitno rešile sodniške točke, tako da sem res vesela za ta uspeh," je po zmagi povedala Požunova, ki je zadovoljna tudi z nastopi na poletni veliki nagradi: "Dekleta smo se prvič pomerila na veliki nagradi, ki je podobna zimskemu svetovnemu pokalu. Nekatere tekmovalke so resda manjkale, a jaz sem s svojimi nastopi zadovoljna, razen enkrat, ko sem bila diskvalificirana zaradi premalo kilogramov."

Smučarski skoki se bodo nadaljevali prihodnji konec tedna, ko se bodo skakalci za naslove pomerili še na novi 120-metrski napravi v Planici. Za zdaj tekma še ni stoodstotna, saj imajo prireditelji nekaj težav z vodno črpalko, a vsi se nadejajo, da jih bodo pravočasno rešili.

* Izidi, DP:
- moški:
1. Jurij Tepeš (SD Dolomiti) 256,2 točke
2. Jaka Hvala (SSK Ponikve) 246,6
3. Robert Hrgota (SSK Velenje) 244,7
4. Cene Prevc (SK Triglav) 240,5
5. Tomaž Naglič (SSK Alpina) 237,7
6. Dejan Judež (SK Triglav) 235,5
7. Peter Prevc (SK Triglav) 235,1
8. Robert Kranjec (SK Triglav) 234,0
9. Matic Kramaršič (SSK Costella Ilirija) 232,3
10. Nejc Dežman (SK Triglav) 231,9
...

- ženske:
1. Katja Požun (SK Zagorje) 240,2
2. Ema Klinec (SSK Alpina) 239,6
3. Špela Rogelj (SSK Costella Ilirija) 217,2
4. Maja Vtič (SD Zabrdje) 216,1
5. Eva Logar (SD Zabrdje) 212,5
6. Urša Bogataj (SSK Costella Ilirija) 209,0
7. Barbara Klinec (SSK Alpina) 192,0
8. Anja Tepeš (SD Dolomiti) 174,3
9. Manja Pograjc (SK Zagorje) 145,8
10. Julija Sršen (SK Zagorje) 132,7