"Morate biti bolj glasni. V zadnjih treh letih je Slovenija amortizirala krizo na vaš račun, ne dovolite, da se to se nadaljuje, sicer boste prišli do stanovanja šele pred penzijo. Tisti, ki zagovarjajo obstoječe stanje, so glasni, bodi tudi vi, " je pozval Janša in dodal, da bo ob koncu njegovega mandata v Sloveniji gospdarska rast. "Videli bomo tudi druge zvezde in probleme in se pogovarjali o vaši prihodnosti," je bil optimističen Janša.

Do konca leta mora biti mehanizem takoimenovane slabe banke, ki ga je uzakonil parlament, operativen. Po stabilizaciji bančnega sistema pa naj bi se država umaknila iz bančnega sistema, je še povedal in nakazal, da se namerava država v bodoče  umakniti iz gospodarstva. "Načrti so, da podjetja privatiziramo," je bil jasen Janša, čeprav po njegovem zdaj večjega interesa ni. Kot slab primer, ki je naredil slab vtis, je izpostavil primer Luke Koper. "Mi smo začeli s pogovori z Deutsche bahnom, s pomočjo katerega bi lahko modernizirali obsotječi sistem preko logističnega holdinga. Pogodbe nismo hoteli podpisat, ker nismo imeli več polnih pooblastil, moj naslednik pa je obljubil, da bo s projektom nadaljeval. Ta se je žal nadaljeval pred televizijskimi kamerami, Hartmuda Mehdorna so nato celo poslali, naj se on pogaja s sindikati. To je bil višek neumnosti, naredili smo zelo slab vtis, ostal nam je samo neplačan račun," je dejal Janša.

Prejšnja vlada je strateško napačno označila krizo

Janša je še dejal, da je Slovenija v krizo vstopila z majhnim dolgom, in da je prejšnja vlada strateško napačno označila krizo. "Po treh letih boja s krizo je po Evropi polno dobrih primerov. Ni nam potrebno odkrivati Amerike, eni so že dokazali, da se to da. Za vsako težavo obstaja vsaj en primer dobre prakse, ki se je izkazal kot dober," je dejal Janša. Slovenija mora nadoknaditi zamudo in urediti javne finance, zmanjšat stroške, kjer je to možno.

"Administracija, ki smo jo ob osamosvojitvi podedovali od bivšega sistema, je bila bolj učinkovita od administracije, ki jo imamo zdaj," je pripomnil Janša in napovedal, da bodo ukinili še vrsto javnih agencij in zavodov, sploh tiste, kjer se stvari podvajajo. Sindikate, ki zdaj nasprotujejo zmanjševanju sredstev v javnem sektorju, pa je vprašal, kje so bili v zadnjih treh letih, ko je odpovedi dobilo okoli 60.000 ljudi v gospdarstvu. "Morajo veljati enaki vatli za vse," je opozorill.