Originalno blejsko kremno rezino po receptu nekdanjega vodje slaščičarske delavnice Ištvana Lukačevića, ki se je v poznih 40. letih prejšnjega stoletja iz Vojvodine preselil na Bled, izdelujejo slaščičarji hotela Park. Do sredine lanskega leta so izdelali že enajst milijonov kremnih rezin. Vsako leto pa izdelajo okrog pol milijona kosov te priljubljene sladice, poznane pod imenom kremšnita.

Kot je za STA povedal izvršni direktor Sava Hotelov Bled Fedja Pobegajlo, so za današnje slavje v čast kremšniti pripravili bogat program, v katerem se bodo zvrstili nastopi znanih slovenskih glasbenikov in barmanov. Veljala bo posebna ugodna cena blejskih kremnih rezin, del denarnih sredstev, zbranih na prireditvi, pa bodo v okviru akcije Rdečega križa namenili za pomoč blejskim otrokom iz socialno šibkih družin.

V Savinih blejskih hotelih te dni sicer praznujejo tudi pridobitev okoljske Marjetice, to je znaka Evropske unije za okolju prijazne turistične namestitve. Priznanje je pripadlo družinskemu hotelu Savica. Kot pojasnjuje Pobegajlo, so za pridobitev znaka morali zadostiti številnim pogojem glede porabe energije, ravnanja z odpadki, izobraževanja zaposlenih o okolju prijaznem ravnanju in ekološko naravnanih animacijskih aktivnostih.

Tako v hotelu Savica najmanj 50 odstotkov električne energije izhaja iz obnovljivih virov energije, vsa okna imajo ustrezno stopnjo toplotne in zvočne izolacije, klimatske naprave se ob odprtem oknu ugašajo samodejno. Pri vzdrževanju zunanjih površin ne uporabljajo pesticidov in gnojil, dosledno ločujejo odpadke, k okolju prijaznemu delovanju pa spodbujajo tudi goste. Pri pripravi obrokov uporabljajo organsko pridelano hrano, pri izbiri dobaviteljev pa dajejo prednost domačim ponudnikom.

"Med samo štirimi eko Marjeticami v Sloveniji je izjemno pomembno, da je ena od teh tudi na Bledu," je prepričana direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Ob tem je izpostavila, da zavezo Bleda trajnostnemu razvoju turizma že dokazujeta tudi večletno članstvo v združenju Alpski biseri, ki velik poudarek daje eko mobilnosti, ter modra zastava kot mednarodno priznanje za čiste vode, s katerim se lahko pohvali Grajsko kopališče.