Prekinjene so bile vse komunikacije, zmanjkalo je elektrike, vode, ceste so bile neprevozne, stavbe porušene. Civilna zaščita je zahtevala pomoč vojske, bolnišnica na Jesenicah pomoč mobilne bolnišnice Role, saj je bilo poškodovanih več, kot jih lahko oskrbijo. Zemeljski plaz je odnesel most čez Savo, zaradi nesreče v predoru Karavanke je obstajala nevarnost kontaminacije. Povsem verjeten scenarij hude naravne katastrofe je bil včeraj zgolj podlaga za odlično organizirano vajo civilne zaščite in vseh enot slovenske vojske, ki ob tako velikih nesrečah lahko pomagajo civilnemu prebivalstvu.

Tako je vojska v dveh urah postavila most, v tridesetih mobilno bolnišnico, iz reke Save so potapljači rešili voznika in sovoznika potapljajočega se vozila, iz porušene stavbe so reševali ponesrečence in jih s helikopterjem in rešilnimi avtomobili vozili v bolnišnico. "Naše enote dobro delujejo. Vaja pa je bila tudi preizkus komunikacije med nami in civilno zaščito ter drugimi, ki so aktivirani v takih nesrečah. Moram reči, da so prav zveze zelo dobro delovale," je ocenil vodja vaje Milan Žurman.

Zanimivo pri tej vaji pa je bilo, da je javnost lahko videla tokrat delujočo mobilno bolnišnico Role, ki jo je vojska pred osmimi leti kupila za devet milijonov evrov in na kateri se je v glavnem nabiral prah ob tem, da so nekaj drage opreme le dobile slovenske bolnišnice. Ob dejstvu, da v pravi akciji bolnišnica ni bila nikoli uporabljena in da jo bodo z Jesenic odpeljali na skladiščenje v Kidričevo, pa je prav včerajšnja vaja pokazala na upravičenost nakupa. Če bi zares prišlo do take katastrofe, bi bila neprecenljiva. "Glavne module za intenzivno nego lahko poleg prave bolnišnice postavimo v desetih urah. Naenkrat lahko oskrbimo tri paciente na intenzivni negi, sicer pa v celi bolnišnici glede na težo poškodb tudi do trideset poškodovancev. V bolnišnici lahko naenkrat dela 60 ljudi," je razložil poveljnik enote mobilne bolnišnice Darko Horvat.