"Pomagajmo naravi in osrečimo živali"

Pod tem sloganom in v duhu svetovnega dneva živali bo danes od 8. do 18. ure pred Centrom Vič potekalo tradicionalno jesensko zbiranje starega papirja v organizaciji ljubljanskega društva za zaščito živali s pomočjo podjetja Gorenje Surovina, ki bo brezplačno postavilo zabojnik in odpeljalo zbrani papir. "Na zadnji oktobrski akciji smo zbrali skoraj 17.000 kilogramov odpadnega papirja in opažamo, da je na vsaki akciji več ljudi. Ne samo da prinesejo papir, ampak čedalje več ljudi ostane in pomaga, kar je res lepo videti, kako se najrazličnejše generacije povežejo ob dobrem delu," je povedala Nuša Miklavec, ki upa, da bo letošnji kup papirja še večji, zbrana sredstva pa gredo za izvedbo projekta Vem, zakaj ne grem v cirkus. Informiranje predvsem otrok in mladostnikov o življenju cirkuških živali je namreč po njihovem nujno, saj so gostovanja cirkusov z živalmi pri nas pogosta, njihove predstave pa dobro obiskane.

Povezuje dobrodelnost in varstvo okolja

Po uspešnih akcijah Očistimo Slovenijo so se Ekologi brez meja lani lotili še projekta Star papir za novo upanje, ki ga bodo zaradi dobrega odziva lani letos znova ponovili. "Akcija bo potekala na nacionalnem nivoju, njen namen pa je otroke in mladostnike ozavestiti o pomembnosti varovanja okolja, hkrati pa spodbuditi njihov čut za soljudi," je pojasnila vodja projekta Urša Dolinšek in dodala, da imajo pri akciji priložnost tudi podjetja in organizacije izkazati svojo družbeno odgovornost.

Rok za prijave ustanov in podjetij so podaljšali do 15. oktobra. Zbiranje starega papirja bo potekalo cel november, za odvoz in predelavo papirja bo poskrbelo podjetje Dinos. Udeleženci na ta način ne bodo samo ohranili nešteto dreves, ampak bodo otroci in mladostniki znova sami podali predloge, kdo potrebuje zbrani denar.

Najboljši predlog bo izbrala komisija, tisti, ki bodo zbrali največ papirja, pa bodo nagrajeni s koncertom.