Ameriška fundacija MacArthur je 23 odličnežem izplačala 500.000 dolarjev

Župan Franc Kangler se baha s prejemom "Nobelove" nagrade za mesto, ki mu načeluje. Predsednik vlade Janez Janša se je z obiska v ZDA ponosno vrnil z nagrado za inovacije na področju diplomacije, ki jo podeljuje zasebno podjetje Tranzishen.

V povsem drugi ligi odličnosti pa nastopa 23 posameznikov, ki jih je fundacija MacArthur s sedežem v Chicagu letos nagradila zaradi njihove "genialnosti".

Mandolinist Chris Thile, novinar Washington Posta David Finkel in pisatelj Dinaw Mengestu so samo trije izmed letošnjih nagrajencev, ki jim bo omenjena fundacija izplačala 500.000 dolarjev. Posebna komisija nagrajence izbira na podlagi anonimnih nominacij, zato izbranci do razglasitve sploh ne vedo, da so bili kandidati za nagrado, ki se je je prijel vzdevek Genius Award. Denar lahko porabijo, kakor se jim zljubi, fundacija jim s tem v zvezi ne postavlja nobenih pogojev. Fundacija Johna D. in Catherine T. MacArthur nagrade podeljuje od leta 1981. Njen cilj je pomagati znanstvenikom, učiteljem, umetnikom, aktivistom in drugim, da bi lahko v bodoče svobodneje raziskovali, ustvarjali in razmišljali. Med 873 dosedanjimi nagrajenci doslej ni bilo Slovenk in Slovencev, ker smejo kandidirati samo državljani in rezidenti ZDA. Kdove koliko slovenskih politikov, med katerimi mrgoli nezmotljivo genialnih, bi si jo sicer prislužilo.