Eden od teh krajev je Bugarach na francoski strani Pirenejev, običajna vas, v ničemer nič posebnega, razen po geografskem blagoslovu, da leži ravno ob vznožju magične gore, v kateri že tisoče let čemi ogromna vesoljska ladja neznane zunajzemeljske civilizacije, ki se bo 21. decembra dvignila iz gorskega drobovja in rešila vse njene prebivalce.

Zakaj bodo zunajzemeljska bitja z Noetove vesoljske barke, skrite v kamnitih globinah Pirenejev, izmed sedmih milijard ljudi rešila samo tiste, ki bodo imeli na sodni dan prijavljeno bivališče v mali vasi Bugarach, ni znano - vsaj nam, navadnim smrtnikom, ki nimamo vpogleda v znanje starodavnih Majev, ne - toda zgodba, strinjali se boste, zveni precej prepričljivo.

V vsega nekaj mesecih so tako razprodali vse nepremičnine v Bugarachu, in to po desetkrat višjih cenah od tržnih. Nenavadni tujci ne sprašujejo, po koliko je kvadratni meter, prebivalci Bugaracha pa so čez noč obogateli. Človek skoraj ne more, da ne bi obžaloval njihove krute usode, ki jih je takole zasula z denarjem dva meseca in pol pred koncem sveta.

Priznam, v življenju še nisem slišal za bolj genialen posel: sredi svetovne krize, ki jo je povzročilo prav sesutje nepremičninskih trgov, je nekemu geniju iz francoske vasi bogu za hrbtom padlo na pamet, kako lahko vaščani obogatijo ravno z zaraščenimi parcelami ničvredne zemlje. Dovolj je bilo, da so se na facebooku razširile govorice o vesoljcih in magični gori nad vasjo. Zdaj se je tudi vam posvetilo - kajne? - ampak, jebiga, moral si se prvi spomniti.

Prebivalci malega Bugaracha so pametni, ampak tudi tisti, ki so razprodali cela imetja in se zaleteli v njihovo vas kupovat nepremičnine, niso bedaki - za ogromno denarja niso dobili namreč le kosa ničvredne zemlje in razpadajoče stare hiše, ampak tudi veljavno, overovljeno jamstvo, da bodo v mali vasi Bugarach preživeli 21. december 2012: v primeru, da ne preživijo, dobijo denar nazaj. In še se posmihajo neumnim in pohlepnim domorodcem. Kot da si bodo tam v ozvezdju Vege - ali kamorkoli že jih bodo kuščarjem podobna bitja z rešilno vesoljsko ladjo odpeljala na varno - s tem denarjem lahko kakorkoli pomagali.

- Kakšen denar? bodo naslednjega dne, 22. decembra zjutraj, lokalni postopači na jutranji kavi nezainteresirano opazovali množico idiotov v belih haljah.

- Naš denar! bo besno kričal eden izmed njih, do včeraj predsednik uprave ameriške multinacionalke. Zahtevamo nazaj svoj denar!

- Zakaj? ga bo vprašal starejši vaščan, prav tisti, ki mu je za dva milijona dolarjev in pol prodal star dedov hlev.

- Zakaj?! Saj se ni nič zgodilo! bo zavpil Američan in v gnevu nemočno pokazal na okoliške hribe, gore, gozdove in mesta v daljavi, vse nedotaknjene in na svojem mestu, tam, kjer so bili, in takšni, kot so bili pred strašnim koncem sveta. Enaindvajseti december je mimo in nič se ni zgodilo!

- Seveda se ni. Saj to smo vam tudi jamčili, bo nazadnje odgovoril stari in kazal kupoprodajno pogodbo s podpisanim jamstvom, da bo kupec preživel 21. december.

Koncept je, priznajte, naravnost genialen. In ravno te dni, ko berem reportaže iz Bugaracha, razmišljam, da je moral imeti podobno zamisel tudi Janez Janša, guru, ki je pred mesecem dni zlovešče napovedal, da bo oktobra napočil konec Slovenije.

Dolgo je, kot pravi, preučeval stare knjige in spise, astrološke karte, starodavne koledarje, finančna poročila in borzne grafikone, na koncu pa izračunal, da Slovence oktobra čaka dokončni konec zgodovine in bankrot nacionalne države. Sedemkrat je preverjal, prisega, se križal, sešteval in računal, in vsakič se mu je pokazalo, da bo konec Slovenije oktobra 2012.

Ja, pa še to: rešili se bodo samo tisti, ki se bodo pod magično troglavo goro v Alpah odrekli vsem delavskim pravicam.

Zakaj bodo zunajzemeljska bitja z Noetove vesoljske barke, skrite nekje v kamnitih globinah Julijskih Alp, izmed dveh milijonov Slovencev rešila ravno in samo tiste, ki bodo na sodni dan zaposleni po novem zakonu o delu, ni znano - vsaj nam, navadnim smrtnikom, ki nimamo vpogleda v znanje Janeza Janše, ne - toda zgodba, strinjali se boste, zveni precej prepričljivo.

Janša je pameten, a tudi tisti, ki so se odrekli svojim pravicam, niso bedaki - za svoj pristanek niso dobili samo odpovedi brez obrazložitve in odpravnine, ampak tudi veljavno jamstvo, da bodo preživeli oktober 2012: v primeru, da ne preživijo, jim Janša jamči povrnitev vseh pravic. In še se posmehujejo Slovenci svojim neumnim in pohlepnim delodajalcem. Kot da si bodo tam v ozvezdju Vege - ali kamorkoli že jih bo Janez Janša odpeljal na varno - s tem denarjem lahko karkoli pomagali.

Vse dokler enkrat v teh dneh neba nad magično troglavo goro ne razpara velikanska goreča krogla. Ogromen asteroid bo, jasno, udaril v Slovenijo in vse, kar je Slovenec ustvarjal tisoč let, bo izginilo v velikanskem modro-oranžnem oblaku ognja in žvepla.

Janša je lepo vse izračunal in predvidel, vse razen ene male logične pasti: Slovenija ima več možnosti, da jo zadane ogromen asteroid, kot da se izogne bankrotu.