Sobota, 6. oktobra

Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bo premierno postavljena predstava Mati, nastala po knjižni predlogi Bertolta Brechta. Uprizoritev, pod katero se kot režiser podpisuje Sebastijan Horvat, ponuja učno uro komunistične revolucije in učbenik marksizma za ljudske množice.

Nedelja, 7. oktobra

V Venezueli bodo predsedniške volitve, na katerih se bo dosedanji predsednik Hugo Chavez, ki je na oblasti že skoraj 14 let, potegoval za še četrti mandat. Chavezu se spet obeta zmaga, čeprav je njegovemu izzivalcu Henriqueju Caprilesu v preteklih mesecih uspelo krepko zmanjšati zaostanek.

Ponedeljek, 8. oktobra

Luksemburški premier in šef evroskupine Jean-Claude Juncker je po nedavni odločitvi nemškega ustavnega sodišča, da pristop k stalnemu mehanizmu za stabilnost evra (ESM) ni v nasprotju z nemško ustavo, za začetek tega tedna sklical sestanek sveta guvernerjev ESM. Sestavljajo ga finančni ministri držav evroobmočja, z inavguracijskim sestankom pa naj bi mehanizem tudi postal operativen.

V norveškem glavnem mestu naj bi stekla mirovna pogajanja med kolumbijsko vlado in levičarskim gverilskim gibanjem Farc. Z njimi bi se končala najdaljša gverilska vojna v Latinski Ameriki.

Torek, 9. oktobra

V Tokiu se začenja redno letno srečanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke. Nevladna organizacija Oxfam od slednje zahteva odgovor, v kolikšni meri je prispevala h grabežu zemlje v deželah tretjega sveta za pridobivanje biogoriv. Ocenjuje namreč, da bi s pridelki na teh zemljiščih prehranili milijardo ljudi.

Cankarjev dom bo gostil enega ključnih jazzovskih glasbenikov tega stoletja, ameriškega saksofonista in skladatelja Steva Lehmana, ki se ponaša s številnimi nagradami in priznanji. V Ljubljani bo nastopil v družbi z basistom Mattom Brewerjem in bobnarjem Damionom Reidom.

Sreda, 10. oktobra

Evropska komisija bo podala letno poročilo o širitvenem procesu, francoski predsednik François Hollande pa bo imel pred dvodnevnim sestankom voditeljev EU pomembno dvostransko srečanje s španskim premierjem Marianom Rajoyem.

V Washingtonu se obeta kongresno zaslišanje v zvezi z varnostnimi napakami v Bengaziju, ko je bil v napadu skrajnežev ubit ameriški veleposlanik v Libiji Chris Stevens. Beli hiši namreč očitajo, da je spregledala obveščevalne podatke, ki bi lahko obvarovali veleposlanika.

Četrtek, 11. oktobra

V Danvillu v Kentuckyju bo prvo soočenje ameriških podpredsedniških kandidatov, demokrata Joeja Bidna in republikanca Paula Ryana, ki ga bo vodila zunanjepolitična urednica ABC Martha Raddatz. To bo edino soočenje podpredsedniških kandidatov, medtem ko se bosta Barack Obama in Mitt Romney pred kamerami spopadla še dvakrat.

V evroligi se bodo košarkarji Uniona Olimpije pomerili z italijansko ekipo Mapooro Cantu.

Petek, 12. oktobra

Na Baliju se bodo spomnili desete obletnice terorističnega napada. Dva samomorilska napadalca v nočnih klubih in avtomobil bomba pred ameriškim konzulatom so terjali 202 življenji, med ubitimi je bilo največ Avstralcev (88), Indonezijcev (38) in Britancev (24).

Kino Šiška bo zavzela teksaška kantavtorica Chrysta Bell, ki od leta 2000 pogosto sodeluje s kultnim režiserjem Davidom Lynchem. Z ognjevitimi multimedijskimi nastopi si je doslej pridobila privržence vse od Pariza in Rima pa do Šanghaja in Montreala.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo se bodo nogometaši Slovenije v Ljudskem vrtu v Mariboru pomerili z nogometaši Cipra.