Agencija je konec prejšnjega tedna na svojih spletnih straneh ter v uradnem listu objavila operativno-tehnični zahtevi za opravljanje zračnega prevoza potnikov s tandem padalom ter za opravljanje zračnega prevoza potnikov z jadralnimi padali in jadralnimi zmaji.

Obe operativno tehnični zahtevi je agencija uskladila s predstavniki teh panog na sestanku v začetku minulega tedna. Na agenciji so se zavezali, da bodo vloge obravnavali prednostno in bodo v najkrajšem možnem času prosilcem, ki bodo oddali popolne vloge, izdali ustrezna dovoljenja.

Operativno-tehnična zahteva za opravljanje zračnega prevoza potnikov z jadralnimi padali ali jadralnimi zmaji in tandem padalom določa odgovornost pilotov in operativne postopke oz. omejitve, usposabljanja, preverjanja, dovoljenja, vzdrževanje, operativne omejitve, vozovnice in zavarovanje za opravljanje zračnega prevoza potnikov.

Seznam imetnikov dovoljenj bo agencija objavila na svoji spletni strani. Tako bodo tudi potrošniki obveščeni, kdo izpolnjuje predpisane zahteve in lahko izvaja zračni prevoz potnikov.

Še pred tem je agencija objavila tudi operativno-tehnično zahtevo, na podlagi katere je možno izdajati dovoljenja za komercialne lete balonarjem. Tako balonarje kot zmajarje in padalce je agencija prizemljila po hudi balonarski nesreči, ki se je 23. avgusta zgodila na ljubljanskem Barju. Izkazalo se je namreč, da za komercialne polete prav nihče od izvajalcev nima dovoljenj, ki jih predvideva zakonodaja.