Sam dvig DDV ne pomeni nujno tudi dviga cen

Vlada predlaga zvišanje DDV z 8,5 odstotka na splošno, 20-odstotno stopnjo za tiste izdelke in storitve, za katere ni nujno potrebno, da se hkrati zvišajo tudi cene, je danes na novinarski konferenci dejal Šircelj. Komunalne storitve so se v zadnjem obdobju izredno povečevale, zato sam dvig DDV ne pomeni tudi dviga cen, je opozoril.

Sicer pa bo o predlogu novele zakona o DDV, ki ga je v četrtek sprejela vlada, razpravljal še DZ. "Ni še ničesar dokončnega," je dejal Šircelj.

DZ in vlada sta v preteklih dneh sprejela nekatere ukrepe, ki bodo Slovenijo popeljali na pot za izhod iz krize, je spomnil Šircelj. Predlog proračunov za prihodnji dve leti denimo prinaša povečanje prihodkov iz nekaterih davčnih virov, na drugi strani pa se z zmanjšanjem mase plač za javni sektor znižujejo proračunski odhodki.

O Slovenskem holdingu: Ne gre za razprodajo državnega premoženja že določenim posameznikom

Socialni partnerji prav zdaj usklajujejo pokojninsko reformo in reformo trga dela, kar bo vodilo v povečanje konkurenčnosti gospodarstva. Z že sprejetim zakonom o Slovenskem državnem holdingu pa se bo centraliziralo upravljanje z državnim premoženjem, ki je zdaj razpršeno med pet različnih družb in je zato neučinkovito.

Državni svet je v četrtek sprejel veto na omenjeni zakon, a Šircelj je prepričan, da bo DZ ob vnovični obravnavi - tedaj bo potrebna potrditev z absolutno večino glasov - "glasoval tako, da bo zakon vsekakor sprejet".

Ne gre za razprodajo državnega premoženja že določenim posameznikom, je o holdingu zatrdil Šircelj, ki se mu zdijo takšne izjave "veliko sprenevedanje, zavajanje, manipulacija in strašenje". Nobeno premoženje se ne bo prodajalo brez vednosti DZ, je zatrdil.

DZ je v teh dneh sprejel tudi zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki bo bankam omogočil, da se osvobodijo slabih terjatev. Te terjatve tako ne bodo več bremenile poslovanja bank in morebitne dodatne dokapitalizacije bodo lahko namenjene novemu kreditiranju, je prepričan Šircelj.