Daleč najbolj bodo prizadeti v šolstvu, je načrte vlade, da za pet odstotkov zniža maso plač v javnem sektorju, danes komentiral vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Dejstvo, da se bodo morali direktorji javnih zavodov sami odločiti, kako bodo zagotovili te prihranke - z znižanjem plač ali odpuščanji -, pa je označil za pokvarjenost vlade.

"Če se nameniš zniževati plače, je treba za to spisati poseben zakon," je opozoril Veber. V nasprotnem primeru lahko pride do sodnih postopkov.

Branimir Štrukelj: Mi naj bi podpirali to, da bi nas ceneje in v krajših odpovednih rokih metali iz službe

Siva ekonomija za dodaten izpad proračunskih prihodkov

Vlada je v okviru priprave proračunov za prihodnji dve leti napovedala tudi zvišanje stopnje davka na dodano vrednost (DDV) za nekatero blago in storitve z 8,5 odstotka na splošno, 20-odstotno stopnjo. S tem bomo na široko odprli vrata sivi ekonomiji, kar pomeni dodaten izpad proračunskih prihodkov, je bil kritičen Veber.

Napovedano enotno obdavčitev prihodkov od oddajanja nepremičnin v najem v višini 25 odstotkov pa je komentiral z besedami, da gre za ozko usmerjen ukrep, da se ohranja premoženje najbogatejših. Doslej so se najemnine vštevale v dohodnino, ki se odmerja po progresivni lestvici.

"Silijo ljudi, da se izseljujejo"

Kritičen je tudi do ukinitve olajšave za čezmejne dnevne delovne migrante. To pomeni, da se bodo prenekateri prebivalci obmejnih območij Slovenije raje prijavili v sosednih državah, doma pa ne bodo plačevali nobenih davkov. "Dejansko prisiljujejo ljudi, da se izseljujejo iz Slovenije," je poudaril.

V SD menijo, da obstajajo tudi druge rešitve pri obvladovanju gospodarske in finančne krize. Veber je predlagal zamrznitev tako plač v javnem sektorju kot pokojnin, medtem pa naj se sprejme pokojninska reforma in spodbudi gospodarsko rast z investicijami. Kot primer je navedel področje energetike: hidroelektrarne na reki Savi so ena od največjih investicij, ki jih lahko zaženemo v zelo kratkem času, je dejal.

Razprava o slabi banki: Poslanci SD hočejo v zakonu natančno definicijo slabih terjatev