Dr. Nenad Filipović, akademski direktor IEDC-Poslovne šole Bled in svetovalec številnih mednarodnih podjetij, se je posvetil orisu trenutnega stanja v regiji JV Evrope. »Regija se sooča z izzivi konkurenčnosti, nestabilno politično situacijo, pomanjkanjem zaupanja, javnost pa zajema pesimizem.« Razlikoval je med defenzivnim in strateškim prestrukturiranjem ter poudaril, da je treba te procese začeti dovolj zgodaj, nujna je transparentnost in zaupanje v vodjo. »Vodja mora povedati resnico in jo zahtevati.«

Če se defenzivno prestrukturiranje zaključi v 1-2 letih, pa strateško prestrukturiranje v povprečju traja 12 let. Pri tem je dr. Filipović dodal še, da sta v krizi potrebni tudi dobršna mera prilagodljivosti in improvizacije, ter da smo pri tem v tej regiji 'svetovni prvaki'.

Prvi dan HR foruma se je zaključil z okroglo mizo, ki se je osredotočila na raziskovanje načinov, kako lahko upravljanje človeških virov pozitivno prispeva k procesu strateškega prestrukturiranja. Sodelovali so Mojca Domiter iz Atlantic Grupe, Peter Roebben iz K&H Banke in dr. Klaus Niedl iz Hypo-Alpe-Adria Bank International AG. Roebben je dejal, da so veljali za 'škandalozno banko' in z udeleženci delil izkušnje procesov prestrukturiranja in ponovnega vzpostavljanja zaupanja. Mojca Domiter je dejala, da je bila mantra njihovega tima pri procesih prestrukturiranja: Kultura pohrusta strategijo 'za malico'.

Danes forum vodi Alain Wouters, ustanovitelj in direktor podjetja Whole Systems, Belgija, ter eden od vodilnih strokovnjakov na področju oblikovanja poslovnih procesov in uvajanja različnih sistemov razmišljanja, ki vodijo k izboljšanju poslovnih rezultatov organizacije.

Wouters je povedal, da je prestrukturiranje del evolucije podjetij in da ima upravljanje človeških virov v tem vse pomembnejšo vlogo. HR forum IEDC-Poslovne šole Bled, ki je ga od leta 1990 udeležilo že preko 1800 managerjev iz 25 držav, se zaključi danes ob 14.00.

»Upravljanje z človeškimi viri ima historično težavo, saj ga ljudje enačijo z 'mehko' vsebino, ki je neoprijemljiva in ravno zato se to funkcijo v podjetjih (pre)pogosto podcenjuje. Kriza pa HR vse bolj postavlja pod žaromete,« je v uvodnem predavanju drugega dne HR Foruma IEDC- Poslovne šole Bled poudaril Alain Wouters, ustanovitelj in direktor podjetja Whole Systems, Belgija.

Strokovnjaki za upravljanje človeških virov so v času krize postavljeni pred precejšnji izziv: medtem ko marsikatero podjetje znižuje stroške, plače ali celo odpušča, morajo pomagati vodstvu ohranjati visoko raven motivacije, za kar so potrebne vodstvene kompetence. »Podjetje mora imeti kristalno jasno vizijo prihodnosti, saj se bo le tako energija zaposlenih združila in usmerila v skupne cilje,« pravi Alain Wouters, eden od vodilnih strokovnjakov na področju oblikovanja poslovnih procesov in uvajanja različnih sistemov razmišljanja, ki vodijo k izboljšanju poslovnih rezultatov organizacije. Wouters prestrukturiranje opredeljuje kot del evolucije podjetij, pri čemer se ga organizacije lotevajo na dva načina. Reaktivno, torej, kot odgovor na že nastale težave, ali pa tako, da vizijo prihodnosti nenehno vključujejo v svoje delovanje in tako prestrukturiranje izvajajo dnevno.

Wouters je zapletenost procesov strateškega prestrukturiranja, ki v povprečju trajajo 12 let, slikovito prikazal tudi z eksperimentom s področja fizike. »Ne smemo se zadovoljiti s prvim odgovorom, treba je iti globlje in razmišljati sistemsko. Intervencija v obliki prestrukturiranja zahteva celovito razumevanje situacije.«