V raziskavi, ki jo je izvedla univerza v Londonu, je sodelovalo 4000 škotskih otrok, starih od tri do pet let. Razdeljeni so bili v dve skupine, tisto, v kateri so se otroci večinoma prehranjevali s hitro prehrano, in drugo, v kateri so jedli doma skuhano hrano.

Znanstveniki so ugotovili, da so starši z višjim socialno-ekonomskih statusom svojim otrokom pogosteje pripravljali hrano, to pa je pozitivno vplivalo na razvoj njihovih možganov. Starši z nižjim socialno-ekonomskim statusom so otrokom pogosteje dajali hitro prehrano, kar je vplivalo na slabše rezultate pri inteligenčnih testih.

"Že zdrava pamet ve, da hrana vpliva na rast možganov. Prejšnje raziskave so se bolj osredotočale na določene skupine hrane, nikoli pa na način priprave," je pojasnil dr. Sophie von Stumm z oddelka za psihologijo na Goldsmithu. "Starši z nižjimi prihodki imajo posteje manj časa, da bi svojim otrokom pripravili kosilo," je še pojasnila in dodala, da bodo zdaj rezultati raziskave predstavljali dovolj trden dokaz za nujen prehod na drugačno prehrano.

"Šole v okrajih, kjer so prihodki nižji, bodo morale poskrbeti za bolj uravnoteženo prehrano otrok," je dodala.

Do podobnih ugotovitev so se dokopali tudi avstralski raziskovalci, ki so zdravo prehrano povezali z višjo inteligenco. Otroci, ki so uživali veliko sladkih pijač in sladkarij so bili manj bistri, ko so odrasli, so ugotovili.

Do osmega leta starosti se otrokom, ki uživajo veliko hitre prehrane, inteligenčni količnih zniža za dve točki, v primerjavi z drugimi otroci, je ugotovila raziskava, izvedena na univerzi v Adelaidi.