Višji DDV za časopise, revije, komunalne storitve, frizerja ...

"Ali si v tem času res lahko privoščimo, da je toliko stvari obdavčenih z nižjo stopnjo?" je vprašal finančni minister Janez Šušteršič. S predlagano rešitvijo se bodo po navedbah vlade zagotovila dodatna sredstva za financiranje javne porabe, opredeljene v predlogu proračuna za leti 2013 in 2014. Kot je po seji vlade povedal minister Šušteršič, bo odločitev vlade za zvišanje DDV za nekatero blago in storitve k proračunu doprineslo dodatnih 70 milijonov evrov.

Zaradi zvišanja DDV za komunalne storitve bodo mesečni računi slovenskih gospodinjstev za tri do štiri evre višji, je napovedal. "To pomeni, da vsako gospodinjstvo nekaj malega prispeva k naporom za reševanje krize," je dejal.

DNS: Ministri so z dvigom DDV-ja prevzeli odgovornost za zelo verjetno uničenje pomembnega temelja demokracije

Dodatnih prilivov v proračun si vlada obeta tudi od javnega objavljanja davčnih dolžnikov, zvišanja okoljskih dajatev, sprememb pri davku na motorna vozila, večje obremenitve dražjih vozil, je nanizal.

Nižja stopnja DDV

Nižja stopnja DDV se po predlogu zakona ohranja za hrano za ljudi in živali z izjemo hrane za hišne živali, pripravo jedi, dobavo vode, zdravila, medicinske pripomočke, prevoz oseb in njihove osebne prtljage, dobavo in knjižnično izposojo knjig, vstopnine za kulturne ter športne prireditve, avtorske pravice književnikov in skladateljev ter storitve izvajalskih umetnikov ter dobavo določenih umetniških predmetov.

Prav tako se nižja stopnja DDV ohranja za dobavo, vključno z gradnjo, obnovo in popravili, stanovanj in drugih stanovanjskih objektov, če so del socialne politike; obnovo in popravila zasebnih stanovanj; dobavo blaga in storitev, namenjenih uporabi v kmetijstvu, gozdarstvu in ribištvu; dajanje nastanitvenih zmogljivosti v najem v hotelih in podobnih nastanitvenih obratih ter oddajanje prostorov za šotor, prikolice ipd.; storitve pokopa in upepelitve; manjša popravila koles, čevljev in usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega perila; domače varstvo (kot pomoč na domu in varstvo otrok, skrb za ostarele, obolele ali invalide).

DeSUS: Ukrep za časopise in revije ni primeren

Koalicija sicer, kot kaže, ni povsem usklajena glede novele zakona o DDV. Predsednik DeSUS in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes v izjavi za medije, na kateri je komentiral današnje srečanje finančnih strokovnjakov Slovenije in Hrvaške glede reševanja vprašanja nekdanje Ljubljanske banke, dejal, da se ne strinja z dvigom DDV za časopise in revije ter za uporabo športnih objektov.

"Na seji vlade sem povedal, da imam dve pripombi. Ena se nanaša na dvig DDV za časopise in revije, saj menimo, da ta ukrep ni primeren in se zavzemamo za ohranitev sedanje davčne stopnje, druga pa na dvig DDV za uporabo športnih objektov, ker bo s tem najbolj trpel mladinski šport," je pojasnil Erjavec in dodal, da taki ukrepi niso dobri.

Koalicija se je sicer po Erjavčevih pojasnilih dogovorila, da postopek sprejemanja novele zakona o DDV teče dalje, da pa se bodo skušali znotraj koalicije dogovoriti za primerne rešitve. DeSUS bo po njegovih zagotovilih vztrajal, da za časopise in revije ter za uporabo športnih objektov stopnja DDV ostane pri 8,5 odstotka.