Tri najperspektivnejše kandidatke po izboru slovenskih znanstvenikov, ki se bodo do vključno 5. novembra prijavile na razpis, bodo prejele štipendije v višini 5000 evrov. Kandidatke morajo biti v zadnjem letu doktorskega študija, ne smejo biti starejše od 35 let, imeti morajo slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji. Raziskovalni projekti, ki jih prijavljajo na razpis, pa ne smejo vključevati testiranj na živalih.

Kot so partnerji nacionalnega programa, Slovenska nacionalna komisija za Unesco, Slovenska znanstvena fundacija in L'Oreal Slovenija, zapisali v sporočilu za javnost, so s tovrstnimi štipendijami doslej nagradili že 16 slovenskih raziskovalk.

Program Za ženske v znanosti pa si po njihovih navedbah prizadeva za več kot le finančno podporo mladim raziskovalkam. Ves čas namreč opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti ter želi tako "spodbuditi spremembo njihovega, tudi v Sloveniji žal še vedno neenakopravnega položaja, na bolje".

L'Oreal in Unesco sta svojo namero skupnih aktivnosti z namenom izboljšati položaj žensk v znanosti prvič predstavila leta 1998 v okviru mednarodnega programa For Women in Science (Za ženske v znanosti), ki že uveljavljenim znanstvenicam podeljuje nagrade, mladim znanstvenicam pa štipendije z namenom podpore njihovemu raziskovalnemu delu v tujini. Nacionalni program z enakim imenom je v Sloveniji zaživel leta 2006.