Kot je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril minister za finance Janez Šušteršič, naj bi se učinki pokojninske reforme pokazali že prihodnje leto, petodstotno znižanje mase plač pa je predvideno za celotni javni sektor, ne samo za državno upravo.

Za 600 milijonov evrov več izdatkov za investicije

"Javni sektor je treba prilagoditi tistemu, kar je naše gospodarstvo realno zmožno sfinancirati," je pojasnil finančni minister. Ob štirih milijardah evrov proračunskih odhodkov za stroške dela v javnem sektorju to pomeni znižanje sredstev na tej postavki za približno 200 milijonov evrov, je izračunal. Kako se bo to doseglo, bo prepuščeno posameznemu javnemu zavodu, lahko pa vključuje različne ukrepe, ne le zmanjševanja števila zaposlenih.

Proračunski odhodki za leto 2013 so načrtovani v višini 9,5 milijarde evrov, kar je nekaj več kot letos, po Šušteršičevih besedah pa posledica uspešnega črpanja evropskih sredstev. Zaradi denarja iz evropskega proračuna lahko vlada načrtuje za 600 milijonov evrov več izdatkov za investicije. Glede krčenja odhodkov je še povedal, da je vlada dosegla tudi dogovor z občinami o znižanju povprečnine za leto 2013 za 3,3 odstotka.

O dvigu DDV: "Ali si v tem času res lahko privoščimo, da je toliko stvari obdavčenih z nižjo stopnjo?"

Davek na dodano vrednost (DDV) bodo z 8,5-odstotne na 20-odstotno stopnjo zvišali med drugim za časopise in revije ter komunalne storitve. Kot smo že pisali v današnji tiskani izdaji, se v koaliciji z dvigom DDV ne strinja SLS, proti obdavčitvi tiskanih medijev pa so se že izrekli v obeh slovenskih novinarskih združenjih.

"Ali si v tem času res lahko privoščimo, da je toliko stvari obdavčenih z nižjo stopnjo?" je vprašal Šušteršič. Z 20-odstotno stopnjo DDV bodo tako obdavčeni tudi komunalne storitve, uporaba športnih objektov, časopisi in revije, hrana za male živali, storitve čiščenja oken, frizerske storitve ter dobava lončnic, sadik in rezanega cvetja.

Zaradi zvišanja DDV za komunalne storitve bodo mesečni računi slovenskih gospodinjstev za tri do štiri evre višji, je napovedal. "To pomeni, da vsako gospodinjstvo nekaj malega prispeva k naporom za reševanje krize," je dejal.

Največ pozornosti znižanju mase plač

Največ pozornosti je v teh dneh požela namera vlade za znižanje mase plač v javnem sektorju. Minister je pojasnil, da se glede na tisto, kar je v rebalansu proračuna, sedaj pogovarjajo o pet odstotkih mase za plače. Zunanji minister Karl Erjavec je sicer pred sejo dejal, da je odpuščanje v javnem sektorju realnost in da bodo na ministrstvu morali maso za plače znižati za deset odstotkov.

Zakona o morebitnem zvišanju DDV na nekaterih postavkah pa danes še niso obravnavali, je pojasnil Šušteršič. Tudi ta morebitni vladni ukrep je v javnosti dvignil precej prahu.

Erjavec: Zmanjševanje števila javnih uslužbencev in znižanje plač je realnost

Vlada nam je postavila ultimat

Vlada je očitno vendarle spoznala, da z brutalnimi posegi v javni sektor ne more doseči nič dobrega, je o petodstotnem znižanju mase za plače dejal sindikalist Branimir Štrukelj. Poudaril pa je, da je vlada s sprejemom proračuna sindikatom postavila ultimat. Tudi sindikalist Drago Ščernjavič je opozoril na "povoženo socialno partnerstvo".

Štrukelj je med drugim opozoril, da ni povsem znano, na kakšen način bo vlada to izvedla. Ob tem opozarja, da se da plačo javnih uslužbencev v Sloveniji znižati le preko pogajanj, na pogajanjih je po njegovih besedah nemogoče pričakovati, da bi ena stran dobila vse, druga pa nič. "To potem niso pogajanja. To je ultimat," je pojasnil Štrukelj in opozoril, da je bil ta s proračunsko odločitvijo o znižanju mase plač že postavljen. Kot je dodal, bi bil to lahko v prihodnjih dneh ključen problem pri izogibanju potencialnemu konfliktu.

Na odpuščanja pa sindikati ne bodo pristali, ker ta po njihovem mnenju niso potrebna. Vlada je po besedah Štruklja namreč naredila "niz izjemno velikih napak", med katerimi omenja znižanje davka na dobiček.

"Povoženo socialno partnerstvo"

Če vlada želi iskati druge poti za znižanje mase za plače, potem bo po njegovih besedah morala "pojasniti, o čem govori" in kaj od socialnih partnerjev pričakuje.

Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič pa je povedal, da s podrobnostmi predlaganih proračunov še ni seznanjen, zato bo predvidene ukrepe komentiral kasneje. Da je bilo z znižanjem mase za plače "povoženo socialno partnerstvo", pa ni treba posebej poudarjati, je dejal.

Ob tem je spomnil, da vlada še ni predstavila učinkov zakona za uravnoteženje javnih financ, pri oblikovanju katerega so sodelovali sindikati. Prav tako bi vlada morala po njegovih besedah narediti več za prihodkovno stran proračuna, ker "so v Sloveniji še velike rezerve". Kot je povedal Ščernjavič, so vladi poslali svoje predloge glede tega, a da ta odgovore še pripravlja.

"Vlada popolnoma odgovorna za nastalo situacijo"

"To pomeni, da je vlada popolnoma odgovorna za situacijo, v katero nas je pripeljala in jo zdaj rešuje tako, da bo na cesto metala učiteljice in učitelje," opozarja Štrukelj. Prepričan je, da od tega nihče ne bo imel nič in da iz tega ne bo nastalo nobeno delovno mesto. Bo pa poglobilo recesijo v naši državi, ki se že od februarja poglablja, je poudaril Štrukelj.

"To je politično floskularna izjava, začinjena z demagogijo," pa se je na Erjavčevo izjavo za STA odzval Ščernjavič. Erjavec bi po njegovem mnenju namreč imel drugačno stališče, če bi objektivno poznal zadeve. Ščernjavič namreč pravi, da je po podatkih ene od mednarodnih primerjav med državami članicam evroobmočja Slovenija kadrovsko podhranjena, kar se tiče zaposlenih v javnem sektorju. "To je realnost", poudarja.

Ob tem postavlja ministru vprašanje, kdo bi opravljal naloge in funkcije odpuščenih delavcev v javnem sektorju. "Ali bo potem zahteval analizo predpisov in postopkov, ki jih zaposleni opravljali v državni upravi oz. drugih delih javnega sektorja," se sprašuje Ščernjavič.

Je pa res da je finančna situacija v Sloveniji izredno težka, se strinja Ščernjavič. Vendar pa po njegovih besedah minister ne pove, kje so v Sloveniji še možnosti, da bi se prihodkovna stran proračuna povečala.

Pozitivna Slovenija: Napoved o odpuščanju lahko pripelje do propada pogajanj

Napoved predsednika vlade Janeza Janše o načrtovanem odpuščanju v javnem sektorju ogroža socialni dialog, v skrajnem primeru pa lahko to pripelje do propada pogajanj o reformah, ki so napovedane in ki so že v usklajevanju, je na današnji novinarski konferenci dejala poslanka Pozitivne Slovenije Barbara Žgajner Tavš.

"V Pozitivni Sloveniji želimo resno opozoriti premierja, da se je s sindikati ob sprejemanju zakona o uravnoteženju javnih financ dogovoril, da nadaljnjih drastičnih posegov v plače in sistem javnih uslužbencev ne bo," je dejala poslanka.

Ker je vlada na današnji seji kljub temu obravnavala predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti, so v Pozitivni Sloveniji na predsednika vlade naslovili dopis, da tega dokumenta v taki obliki ne pošlje v državni zbor, je pojasnila Žgajner Tavševa. "Ne moremo namreč pristati na tako radikalne ukrepe in takšno vrsto kaznovanja javnih uslužbencev," pravi.

Takšni posegi v javni sektor po oceni Pozitivne Slovenije pomenijo zelo resen dvom, da bodo storitve javnega sektorja še vedno enako kakovostne. Ob tem je izrazila tudi bojazen, da je napovedano odpuščanje napoved privatizacije javnih storitev. Kot je ob tem še dejala poslanka, v stranki "ne pristajajo na retoriko predsednika, da je javni sektor glavni krivec za izredne razmere v naši državi".