Podpredsednik tekmovalnega odbora NBA Stu Jackson je pojasnil, zakaj so se v najmočnejši košarkarski ligi na svetu pred novo sezono odločili za takšen korak. "Za odigrane prekrške v naši igri ne sme biti prostora. Z njimi lahko košarkarji prevarajo sodnike, ki nato dosodijo prekršek, čeprav ga ni bilo, ali pa navijače, ki mislijo, da je sodnik spregledal osebno napako," je dejal Jackson.

Prehod na nova pravila bo sicer mehak: za prvo "valjanje" po tleh bodo igralce le opozorili, nato pa se bodo kazni višale, za drugi gledališki vložek bodo odšteli 5000 dolarjev, za tretjega 10.000, za četrtega 15.000 ... Za tiste, ki se nikakor ne bodo mogli odvaditi (pre)hitrega padanja po tleh, bo morda streznitev peta kazen v višini 30.000 dolarjev, ob šesti pa bo lahko vodstvo tekmovanja že poseglo tudi po izključitvi.

A brez zapleta že pred začetkom seveda ne gre. Sindikat igralcev NBAPA je že nekaj ur po razkritju novosti napovedal, da se bo pritožil. "Liga NBA ne sme enostransko uvajati novih ukrepov, ki lahko ekonomsko prizadenejo igralce, ne da bi se prej pogajala s sindikatom," je bil jasen izvršni direktor NBAPA Billy Hunter in dodal: "Mislim, da je vsakršna denarna kazen za takšno ravnanje v športu neprimerna. Če bo potrebno, bomo posegli po pravnih sredstvih."

Wallace se vrača iz pokoja

Osemintridesetletni košarkarski veteran Rasheed Wallace je nova okrepitev severnoameriške ekipe New York Knicks. Štirikratni udeleženec tekme zvezd All-Star je zaradi kratkohlačnikov končal športno upokojitev; nazadnje je v ligi NBA namreč igral v sezoni 2009/10 za Boston Celtics. Podrobnosti nove pogodbe za zdaj niso znane.

Wallace je v 15 sezonah v ligi NBA v povprečju dosegal po 14,6 točke in 6,7 skoka na tekmo; leta 2004 je moštvu Detroit Pistons pomagal do naslova prvaka.

Temperamentni košarkar, ki se je redno prerekal s sodniki, je bil med soigralci zelo cenjen. Zdaj se je pri ekipi iz velikega jabolka pridružil drugim veteranom: Kurtu Thomasu, ki bo v četrtek dopolnil 40 let, 39-letnemu Jasonu Kiddu in 38-letnemu Marcusu Cambyju.