Znižanju mase plač se bo treba prilagoditi, je v izjavi novinarjem pred sejo vlade dejal Erjavec. Na ministrstvu za zunanje zadeve so po njegovih besedah doslej že odpustili pet ljudi.

"Ne vem, kako lahko plačamo tak javni sektor, kot ga imamo. Vemo, da ga glede na gospodarsko in finančno stanje ni mogoče financirati," je bil oster Erjavec. Zato bo treba javni sektor "očitno racionalizirati".

Pri znižanju mase za plače gre za zmanjšanje števila zaposlenih na različne načine, je pojasnil. Po njegovih besedah imajo osebe, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev in ne želijo v pokoj, ljudi, ki so zaposleni za določen čas, pa "verjetno tudi slabe delavce v državni upravi. Verjetno niso vsi biseri".

"A vi menite, da bi morali povečati javni sektor in bi imeli še več zaposlenih v državni upravi," je novinarje vprašal Erjavec. Ob tem se je vprašal, kdo bo to plačal.

Zagotovil pa je, da s proračunom ne bo rezov v socialno področje. DeSUS sicer vztraja, da bi se pokojnine usklajevale do določene mere z rastjo plač, kar pa bo dorečeno v sklopu pokojninske zakonodaje.

Tudi sindikati se morajo soočiti z realnim stanjem v državi

Na vprašanje, ali se boji morebitnih socialnih nemirov, tudi glede na odziv sindikatov, je Erjavec odgovoril, da se morajo tudi sindikati soočiti z realnim stanjem v državi. Spomnil je na dogajanje v Evropi in svetu, saj tudi napovedi, ki so bile za nekatere države pozitivne, niso več tako optimistične. In temu se je treba, tako Erjavec, prilagoditi, "tudi sindikati se bodo mogli".

Na vprašanje, ali se lahko zgodi spontana ulica, pa je Erjavec med drugim odgovoril z vprašanjem, "kaj se pa dogaja v Evropi". Ob špekulacijah, da obstaja "priročnik za lažje odpuščanje", pa je povedal, da naj bi neka navodila res obstajala.

Glede zvišanja davkov Erjavec težko pojasnjuje. DDV se po njegovem mnenju ne sme povečevati na tistih segmentih, ki so bistveni za preživetje, kar je "luksuza in nepotrebnih stvari, pa ni problema". Osebno sicer ne podpira ideje za zvišanje stopnje DDV na časopise in revije.