Po neuradnih informacijah predlog novele zakona o DDV predvideva dvig davka za nekatere izdelke in storitve (časopisi, revije, uporaba športnih objektov, storitve javne higiene) z znižane 8,5-odstotne stopnje na splošno 20-odstotno davčno stopnjo. Kot smo že pisali v današnji tiskani izdaji, se v koaliciji z dvigom DDV ne strinja SLS, proti obdavčitvi tiskanih medijev pa so se že izrekli v obeh slovenskih novinarskih združenjih.

Predlog proračunov z zamudo

Danes naj bi vlada z nekajdnevno zamudo v DZ poslala tudi predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti. Sindikati se bojijo odpuščanj javnih uslužbencev, premier Janez Janša pravi, da brez varčevanja v javnem sektorju ne bo šlo. Kot je v ponedeljek med drugim napovedal v DZ, lahko pričakujemo zmanjšanje mase plač v javnem sektorju, ponekod pa tudi odpuščanja.

Glede na poslovnik DZ bi morala vlada predlog državnega proračuna za naslednje leto skupaj s spremljajočimi dokumenti poslancem v obravnavo poslati najpozneje do 1. oktobra.

Zmanjšanje primanjkljaja pod tri odstotke BDP

Cilj ministra Šušteršiča je zmanjšati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke BDP že leta 2013. Letos je v proračunu načrtovan primanjkljaj v višini treh odstotkov BDP, prihodnje leto pa naj bi se znižal na 2,5 odstotka BDP in v letu 2014 na 1,8 odstotka BDP.

Vlada namerava to doseči predvsem s strukturnimi ukrepi, s čimer naj bi se znižali proračunski odhodki. V prvi vrsti je tu pokojninska reforma in prilagoditev javnega sektorja dejanskim ekonomskim zmožnostim.

V SLS niso zadovoljni s predstavljenimi argumenti

Novinarji pozivajo vlado k umiku dviga DDV za tiskane medije