Predsednik odbora direktorjev japonske korporacije Hitachi je zadnji dan obiska v Evropski prestolnici kulture (EPK) dopoldne obiskal Ptuj. Zvečer pa se je v Mariboru udeležil Mednarodnega koncerta mladih 2012, na katerem sta nastopila tudi dva zbora iz japonske regije Tohoku, ki sta jo marca lani opustošila potres in cunami.

Pred koncertom se je Kavamura v Vetrinjskem dvoru za zaprtimi vrati sestal s premierom Janšo, podrobnosti pogovora pa niso znane. Pred novinarje je po koncertu stopil le japonski gost, ki pa je bil redkobeseden.

Kot je dejal, sta s predsednikom vlade govorila o možnem gospodarskem sodelovanju, ne pa tudi o konkretnih projektih. "V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo dobro sodelovanje na poslovnem področju," je dejal. Na vprašanje, katera področja jih zanimajo, je omenil jedrsko tehnologijo in železnice. "A nič konkretnega," je poudaril.

Iz kabineta predsednika vlade pa so pozno zvečer poslali sporočilo za javnost, v katerem so zapisali, da je je Janša pozdravil krepitev bilateralnega sodelovanja z Japonsko, tako na področju kulture, turizma, kot tudi na področju obnove in modernizacije infrastrukture, predvsem železniške in energetske.

Japonski sogovornik in predsednik vlade sta omenila tudi možnost angažiranja japonske korporacije pri teh projektih. Strinjala sta se tudi glede pomena čimprejšnje sklenitve sporazuma za gospodarsko sodelovanje med EU in Japonsko, so potrdili tudi v kabinetu premiera.

Dodali so, da je predsednik vlade sodelovanje na področju kulture pozdravil kot pozitiven primer, saj ustvarja sinergije za sodelovanje tudi na drugih področjih. To se kaže tudi na projektu Maribora kot Evropske prestolnice kulture, ki je uspelo povezati kulturno in gospodarsko sfero.

Znano je, da je Hitachi Nuclear Energy eden največjih ponudnikov storitev za gradnjo in opremo jedrskih elektrarn, skupaj s Siemensom pa se je potegoval tudi za projekt Teš 6, a je posel nato dobil francoski Alstom.

Glede gospodarskih razmer v Sloveniji je Kavamura ocenil, da se vse države po svetu soočajo s krizo, rešitev pa vidi v "inovacijah na vseh področjih". "Povsod so potrebne dobre inovacije," je menil.

Kavamura je Slovenijo obiskal v prvi vrsti kot predsedujoči fundaciji EU-Japan Fest, ki s sredstvi velikih japonskih podjetij skrbi za kulturne izmenjave med Evropsko unijo in Japonsko ter vsako leto sodeluje na prireditvah v okviru EPK.