Zaradi pokvarjene aparature je poškodovani celjski igralec Luka Žvižej šele včeraj opravil magnetno resonanco ahilove tetive in gležnja skočne noge, zaradi katerih je moral izpustiti že velik del lanske sezone. Izidi so bili za Žvižeja polovično dobri: po eni strani ni nič počenega ali zlomljenega, vseeno pa mora mirovati tri tedne. Derbi, ki sta ga sodila Pete Ljubič in Nenad Krstič (pravico sta delila tudi v moškem finalu OI v Londonu), se je začel z minuto odmora v spomin na preminulega rokometnega funkcionarja in trenerja Ivana Žerjava, ki je deloval v Kočevju, nato pa je bilo na igrišču vse prej kot spokojno.

Celjani so uspešno izkoristili dve skoraj zaporedni izključitvi Gorenja (Gaber, Bajram) in si na začetku nekajkrat priigrali dva zadetka prednosti, nazadnje pri 4:2 v enajsti minuti. Čeprav je nekdanji velenjski vratar Matevž Skok do takrat ustavil že šest strelov svojih bivših soigralcev, so si Velenjčani po treh zaporednih golih le priigrali prvo vodstvo (4:5) in celjski trener Vladan Matić je ukrepal z minuto odmora. V nadaljevanju je imelo Gorenje ves čas zadetek ali dva prednosti, čeprav je bilo razmerje izključitev zanje izrazito negativno (v minutah 8:2), na odmor pa so slovenski prvaki kljub šestim zadetkom celjskega krilnega igralca Gašperja Marguča odšli z minimalnim vodstvom (13:12).

Po prvem polčasu, v katerem sta imeli obe ekipi enako črno statistiko (po 12 zgrešenih strelov in šest tehničnih napak), je Gorenje zagospodarilo na parketu in v 46. minuti povedlo z 21:15. Enaka razlika je bila tudi osem minut pred koncem (24:18), nato pa se je začela drama. Slovenski prvaki so povsem padli, razigrani Celjani pa so s spremembo obrambe na 4-2 počasi zmanjševali zaostanek in po delnem izidu 6:0 minuto in pol pred koncem izenačili na 24:24. Po velenjski napaki v napadu je celjski Madžar Mate Lekai 17 sekund do konca zgrešil strel za vodstvo, ekipa iz Šaleške doline pa je pičli dve sekundi pred koncem po zaslugi ostrostrelca Klemna Cehteta dosegla zmagoviti zadetek.

»Pametno smo igrali petdeset minut in imeli visoko prednost, nato pa so Celjani postavili obrambo 4-2, proti kateri se nismo najbolje znašli. V zadnjem delu smo kar šest minut igrali z igralcem manj, Celjani pa niso imeli česa izgubiti, zato so šli 'na glavo'. V dramatični končnici smo srečno, a zasluženo zmagali,« je dejal Gorenjev trener Branko Tamše. Celjski igralec Žiga Mlakar je dodal: »Kljub visokemu zaostanku se nam je z borbeno igro uspelo vrniti med žive. Kljub bučni podpori s tribun nam je na koncu zmanjkal kanček sreče, a si nimamo česa očitati. Čeprav je zelo hudo izgubiti v zadnji sekundi.«