Nekateri kazalci kažejo, da bi s pravimi potezami lahko izšli iz položaja, v katerem se je znašla Slovenija, je na okrogli mizi o reformah, ki jo je pripravil DeSUS, ocenil Erjavec.

V DeSUS se po njegovih besedah tudi zavedajo, da je pokojninska reforma potrebna, a ne želijo, da bi preveč zarezala v standard upokojencev. Ob tem zagotavlja, da je DeSUS državotvoren, zlasti s prizadevanjem za uresničevanje socialnih pravic.

"Če reform ne bomo sprejeli, jih bo Bruselj"

Po Erjavčevih besedah je v prejšnji vladi, v kateri je sodeloval tudi DeSUS, vladalo prepričanje, da je kriza samo prehodna in da bo Evropa v letih 2010 oz. 2011 že iz nje. Kot je dejal, so socialni inštrumenti ob sicer nizki zadolženosti delovali. Ob tem "smo tri leta govorili, kako je hudo, v resnici pa smo krizo amortizirali z dodatnim zadolževanjem", je pojasnil prvak DeSUS.

Ob vprašanju vzroka za napačno oceno krize pa je odgovoril z ugotovitvijo, da ne gre za prehodno gospodarsko krizo, temveč za globalne spremembe. Prav zato svari: "Če reform ne bomo sprejeli, jih bo Bruselj."

Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da se z neracionalizacijo in s precej nedorečenih stvari soočajo tudi v zdravstvu, ki jih je treba odpraviti, še preden se lotijo drugih ukrepov. Na tem mestu se strinja, da je težko govoriti o kadrih. Gotovo pa, je dodal, niso naklonjeni višanju prispevne stopnje.

Odgovorni urednik in direktor časnika Finance Peter Frankl je poudaril nujnost reform. "Številke so jasne. Denarja ne moreš vzeti z drevesa, niti ne raste v bankomatu," je dejal.

Brščič: Slovenci ne znamo stvari prodati

Ekonomist Bernard Brščič pa ocenjuje, da je v Sloveniji problematična vrednostna produktivnost. Temeljni problem je tako po njegovem mnenju v tem, da Slovenci "ne znamo stvari prodati".

Brščič je izpostavil po njegovem zgrešeno ekonomsko politiko v zadnjih letih. Kot je dejal, razbrzdani fiskalni politiki niso sledili učinki v gospodarstvu. Vlada se je po njegovem mnenju odločila za edino možno pot, in sicer za fiskalno politiko, ki pravi, da je treba živeti v sladu s svojimi zmožnostmi.