Kot so po srečanju sporočili iz urada predsednika republike, sta Türk in Draghi izmenjala ocene o nujnosti razvoja skladnega sistema, ki bo vključeval vse te elemente na način, da bodo krepili stabilnost evrskega območja in omogočali reševanje problemov, ki se v tem okviru pojavljajo.

Predsednik Türk se bo drevi kot časni gost udeležil večerje pred četrtkovo sejo sveta guvernerjev ECB v Sloveniji. Seja sveta bo potekala na Brdu pri Kranju.

Svet ECB dvakrat letno zaseda izven nemškega Frankfurta, kjer ima sedež. Člani sveta so se letošnjo pomlad podali v špansko Barcelono, sedaj prihajajo v Slovenijo, prihodnjo pomlad se bodo odpravili v slovaško Bratislavo, prihodnjo jesen pa v francosko prestolnico Pariz.

Ključna obrestna mera v območju evra je trenutno pri 0,75 odstotka. Visoka inflacija - države območja evra so septembra na letni ravni zabeležile 2,7-odstoten dvig cen - po mnenju analitikov zmanjšuje možnost, da bi ECB v luči krize v območju evra znižala ključno obrestno mero na novo najnižjo vrednost v njeni zgodovini.

Pestro dogajanje tudi v oktobru

Če smo mislili, da je bil na področju spopadanja z evrsko krizo najbolj razburljiv september, se lahko vprašamo še enkrat, saj bo tudi v oktobru potekalo več pomembnih dogodkov, ki bodo omilili ali poslabšali stanje v dolžniški krizi.

Predvidoma bo na jutrišnjem zasedanju sveta ECB na Brdu pri Kranju moč izvedeti nove podrobnosti Draghijevega načrta odkupovanja državnih obveznic. Osmega oktobra se bodo v Luksemburgu srečali finančni ministri evroobmočja. Vedno glasnejše so špekulacije, da bo na tem sestanku Španija uradno zaprosila za mednarodno finančno pomoč, poroča portal Marketwatch. 18. in 19. oktobra bo potekal še vrh voditeljev Evropske unije. Tematika pogovorov bo odvisna od poteka dogodkov na srečanju finančnih ministrov deset dni prej.