Po navedbah poročila svetovalnega podjetja McKinsey bo Južnoafriška republika (JAR) čez 20 let država z največ mladimi prebivalci na svetu, medtem kot je danes v tej državi kar polovica nepismenih in več kot polovica brezposelnih. Gre za vzpenjajočo se gospodarsko silo, katere prebivalci si želijo hitrejšega razvoja in vse večji pomen pri tem pripisujejo izobraževanju. Nekaj Afričanov se je izobraževalo tudi na IEDC-Poslovni šoli Bled, 12 najbolj aktivnih pa se je odločilo, da ustanovijo svoj klub diplomantov v JAR, s sedežem v Cape Townu, so sporočili iz blejske poslovne šole.

»Afrika je celina številnih poslovnih priložnosti, daleč od tega, da bi bila 'črna' celina, kot dostikrat slišimo. Ustanovitev IEDC alumni kluba Afrika je znak, da se Afrika krepi in si želi razvoja. Klub bo Afričanom odprl možnosti za študij in za mreženje z mednarodnimi poslovnimi voditelji. To je razburljiv trenutek za Afriko,« je dejala Nontwenhle Mchunu.

Član Alumni Kluba Emmanuel Emeka Okwor iz Nigerije, ki je na IEDC-Poslovni šoli Bled zaključil študijski program MBA za izkušene managerje (EMBA), je delal: »Dejstvo, da je toliko Afričanov imelo čudovito izkušnjo z študijem na IEDC-Poslovni šoli Bled, je resnično impresivno. Klub je odlična platforma, da se združimo in naredimo nekaj dobrega za našo celino. Pri tem bi se radi zahvalili dekanji in direktorici dr. Danici Purg, ki nam je omogočila videnje 'nove Afrike'.«

Ob ustanovitvi 15. Alumni kluba je bila organizirana tudi konferenca 'Voditeljstvo za transformacijo: Kaj mora vedeti management', v sodelovanju z organizacijo Black Management Forum. Udeležence so o različnih praksah korporativnega upravljanja in novih prijemih voditeljstva nagovorili člani profesorskega zbora IEDC-Poslovne šole Bled: prof. Jim Ellert, prof. Arnold Walravens, prof. Arshad Ahmad, slavnostni nagovor pa je imela dr. Danica Purg, direktorica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled. »IEDC almuni klub Afrika je izjemna priložnost za razvoj odnosov naše šole z Afriko in dobra podlaga za sodelovanje slovenskega gospodarstva s tem razvijajočim se kontinentom,« pravi dr. Purgova.

Skladno z zavedanjem, da mora managersko izobraževanje prispevati k hitrejšemu razvoju, saj je vodenje kritična točka napredka, bo IEDC-Poslovna šola Bled nadaljevala pri podpori razvoja Afrike z štipendiranjem svojih izobraževalnih programov, vključno z študijskimi programi MBA, ki so nominirani za najbolj inovativne na svetu.