"Minister nam je danes dal izračune in neko novo ponudbo, ki po njegovem mnenju že precej upošteva naša pričakovanja," je za STA po sestanku dejala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. "Vzeli smo si premor, da se posvetujemo s svojimi organi o tej ponudbi in se vrnemo k njej šele naslednjo sredo," je dodala. Njena osebna ocena pa je, da gre za "mršavo ponudbo".

V nadaljevanju pogajanj v ponedeljek tako še ne bodo posredovali svojih odgovorov, pač pa se bodo pogovarjali o problematiki obveznega poklicnega zavarovanja, je dodala.

"Danes so bili predstavljeni predlogi glede pogojev upokojevanja, zdaj pa bomo preračunali," je za STA po sestanku dejal predsednik sindikalne centrale Pergam Janez Posedi.

Tudi na delodajalski strani bodo danes predstavljene spremembe preučili, izražajo pa upanje, da bo mogoče priti do rešitev, sprejemljivih za vse strani, je za STA povedal Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije vseskozi opozarja, da so potrebni popravki glede tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti, in glede starejših brezposelnih.

Sedanji predlog omogoča zelo dolge delovne dobe

Po opozorilu zveze bi imeli po do zdaj znanem predlogu tisti, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti, do 60. leta starosti zelo dolgo delovno dobo. Grozilo bi jim, da bi se morali upokojevati celo s 45 leti delovne dobe, poudarjajo. Dozdajšnji predlog namreč dejstva, da so začeli delati zgodaj, ni upošteval.

Spremembe želijo tudi pri brezposelnih, ki so tik pred upokojitvijo in bi se po veljavnem zakonu upokojili po izteku prejemanja denarnega nadomestila. Po do zdaj znanem predlogu jim grozi, da bi morali zaradi podaljšanja delovne dobe in upokojitvene starosti znova na delo. A ker niso zaposljivi, bi odmikanje upokojitvenih pogojev njihovo revščino le še povečalo, opozarja zveza.

Socialni partnerji so pogajanja, ki potekajo dvakrat tedensko, v okviru delovne skupine Ekonomsko socialnega sveta začeli 19. septembra.

Vlada predlaga, da bi se lahko tako moški kot ženske upokojili s 40 leti delovne dobe in 60 leti starosti, medtem ko veljavni pokojninski zakon za ženske določa upokojitev z 38 leti delovne dobe in 58 leti starosti, za moške pa upokojitev s 40 leti delovne dobe in 58 leti starosti.