Ker je zelje nekdaj veljalo za revno hrano (ponekod velja še danes), so ga sladokusci radi oplemenitili z mesom, tako je nastala denimo sarma. Po svetu imajo vrsto različnih receptov, denimo na Slovaškem kislega skupaj z gobami, jabolki in suhimi češpljami ter pikantnimi klobasami skuhajo v znano krepko juho kapustnico. Kapus se je pri nas nekdaj reklo zelju, še danes pa poznamo kapusovega belina, zelju neprijaznega metulja.

Enostavna in okusna jed je denimo pečeno zelje, ko ga narežemo na kose in premešamo s praženo čebulo, korenčkom in krompirjem, začinimo ter porinemo v pečico (na sliki). Kot nalašč za (pre)zaposlene, ki nimajo časa za vsakodnevno kuhanje, je sarma. Pripravimo je lahko ogromno količino, saj je z vsakim pogrevanjem samo še boljša, odlično pa preživi tudi shranjevanje v zamrzovalniku. Današnji recept opisuje sarmo iz svežega, ne kislega zelja, polnjeno z jagnjetino in obogateno z mladim sirom. Jed je nasitna in je bodo še posebej veseli delavci, ki se te dni ukvarjajo s spravilom zelja in drugimi poljskimi opravili. Zagotovo bo teknila tudi vam!

Zeljarska krepka sarma

Potrebujemo dve polkilogramski glavi zelja, 100 g čebule, 350 g jagnječjega stegna, 60 g riža za domače jedi, 5 dl mleka, 200 g mladega kajmaka ali podobnega sira, 40 g masla, 2 dl vode, 1 žlico olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper ali čili, mleto rdečo papriko.

Zelje razstavimo na liste in jih operemo, nato pa blanširamo v kropu.

Meso narežemo na koščke in jih drobno zmeljemo. Čebulo drobno sesekljamo in primešamo mletemu mesu, dodamo riž, sol in poper ali čili po okusu. Dobro premešamo in pustimo počivati toliko časa, da se pečica segreje na 180 stopinj. Pristavimo in zavremo nekaj vode. Na blanširane zeljne liste razdelimo pripravljeni nadev in vsakega posebej skrbno zvijemo. Stranice zapremo tako, da jih s prstom porinemo proti nadevu. Sarme zložimo v visoki pekač, zalijemo z vročo vodo, pokrijemo in za dve uri potisnemo v segreto pečico. V posodi gladko razmešamo mleko in kajmak. Pekač s sarmo vzamemo iz pečice, prelijemo z mešanico sira in mleka ter za 15 minut potisnemo nazaj v pečico. Medtem zavremo maslo in na njem gladko razmešamo mleto rdečo papriko. S tem prelijemo sarmo, ki jo na mizo postavimo kar v pekaču, v katerem smo jo pripravili. Zraven ponudimo slan krompir ali pire oziroma dober domač kruh.