Takšno politiko ponazarja vabilo Turka na petkov sestanek, menijo v Svizu. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vlada napoveduje nesprejemljivo drastične reze v maso plač javnih uslužbencev, ne da bi se o tem poskusila uskladiti z zaposlenimi. Dodajajo, da so področja izobraževanja, kulture in znanosti ponovno med najbolj izpostavljenimi.

Neusklajevanje z zaposlenimi je v nasprotju s konvencijami mednarodne organizacije dela, z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, z osnovnimi načeli socialnega partnerstva in z napovedjo vlade, da bo pri delu zavezana socialnemu dialogu in socialnemu partnerstvu, so zapisali v Svizu.

Preberite še: Vlada se je za reze v javnem sektorju odločila na pamet

Dodali so, da vlada in minister Turk predstavnikom zaposlenih, stroke in vodstvom posameznih institucij v izobraževanju, znanosti in kulturi nista omogočila niti, da bi se pred vladno odločitvijo seznanili s predlaganimi ukrepi. "Kaj šele, da bi lahko vplivali na odločitve, kar je sicer v demokracijah običajno," so zapisali v sindikatu.

"Za Sviz je popolna ignoranca zaposlenih pri odločitvah, ki bodo slednje - če bi bile uresničene - brutalno prizadele, povsem nesprejemljiva," so poudarili in sporočili, da se sestanka ne bodo udeležili zato, da bi izrazili ogorčenje nad ignoranco. Zahtevali so še, da vlada opusti odpuščanje javnih uslužbencev in naj preneha zavajati slovensko javnost s trditvami, da je v prihodnjem letu mogoče stroške za plače znižati z odpuščanjem.

"Sviz je aroganten"

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport obžalujejo, da Sviz zavrača vabilo na sestanek, so zapisali v sporočilu za javnost. Pojasnili so, da so sestanek sklicali na prvi dan po tem, ko bo vlada predvidoma sprejela proračun. "Ministrstvo pač ne more sklicevati sestankov o osnutkih gradiv, ki jih ministrstvo za finance označuje s stopnjo zaupnosti, niti Sviz ne more pričakovati sedeža za vladnim omizjem ali na ministrovem kolegiju," so zapisali.

Dodali so, da zavračanje povabila na pogovor, ko je ta mogoč, potreben ter v skupnem interesu zaposlenih v javnem sektorju ter širše družbe, razumejo kot znamenje arogance.