Po štirih krogih je na vrhu Gorenje z maksimalnim točkovnim izkupičkom (8), drugo mesto pa si s točko manj delita Celje in Cimos, ki sta v drugem krogu remizirala v Bonifiki (30:30). Včeraj je minil mesec, odkar so se Celjani in Velenjčani pomerili v slovenskem superpokalu v Sevnici, kjer je prepričljivo slavilo Gorenje (28:24). Gostje bodo danes nastopili le brez poškodovanega Darka Cingesarja, seznam tistih, ki so na bolniški pri pivovarjih, pa je daljši. Dejanu Periću in Gregorju Potočniku se je v Veszpremu pridružil še Luka Žvižej, ki naj bi bil zaradi obnovljene poškodbe tetive skočne noge odsoten vsaj teden dni.

Boris Denič, selektor moške članske rokometne reprezentance Slovenije: Derbiji so vedno posebne in zelo nepredvidljive tekme. Gostitelji imajo dokaj mlad igralski kader, mladost pa se lahko seveda na tako pomembnih tekmah obrne v pozitivno ali negativno smer. Na nasprotni strani je velenjska ekipa precej izkušenejša, ima kontinuiteto dobrih iger in dobrih rezultatov ter na igrišču deluje zelo prepričljivo. Gorenje je svoje delo na evropski tekmi proti St. Peterburgu iz Rusije suvereno opravilo in v Rdeči dvorani upravičilo vlogo favorita, Celjani pa kljub visokemu porazu proti Veszpremu na Madžarskem niti niso igrali tako slabo, kot kaže končni izid. Kluba sta se pred mesecem dni pomerila na tekmi slovenskega superpokala v Sevnici, kjer so prepričljivo slavili Velenjčani, toda takratna tekma je bila za oboje bolj ali manj pripravljalna pred začetkom letošnje tekmovalne sezone. Skratka, prednost Celjanov bi lahko bila mladost in domače igrišče, prednost Velenjčanov pa izkušnje in kontinuiteta. V Zlatorogu si želim kakovostne predstave obeh ekip, na derbiju pa ni favoritov, tako da so v odstotkih možnosti 50:50.

Anja Frešer, nekdanja rokometašica in reprezentantka: Nekaj več možnosti za zmago na današnjem derbiju v dvorani Zlatorog dajem Gorenju, čeprav prinašajo derbiji posebne emocije in vzdušje. Poleg tega gre za drugačne tekme, kot so tiste v evropski ligi prvakov, saj gre za sosedski obračun in prevlado v slovenskem rokometnem prostoru. Celjani so se s svojim mladim igralskim kadrom proti Veszpremu predstavili v dobri luči, toda za presenečenje imajo še vedno premalo izkušenj. Gorenje me je proti St. Peterburgu enostavno fasciniralo, saj igra hiter, agresiven, napadalen in učinkovit rokomet. S sodobnim rokometom, ki ga je seveda užitek gledati, so Velenjčani enostavno pojedli Ruse. Številne poškodbe in kratka klop sta veliki težavi Celja Pivovarne Laško, zato je vprašanje, ali bo tekma v Zlatorogu sploh lahko pravi derbi. Toda ne glede na razplet tekme ta še zdaleč ne bo odločilna v boju za naslov prvaka, kajti sezona se je šele dobro začela, bo pa zelo dolga in naporna. Vsekakor pa bo – vsaj glede na dosedanji del tekmovanja – Gorenju kdorkoli težko preprečil osvojitev novega naslova slovenskega prvaka.

Uroš Šerbec, nekdanji rokometaš in reprezentant ter zdajšnji trener: Predvsem bi si želel, da bi bilo na tribunah celjskega Zlatoroga veliko gledalcev, ki bi še dodatno začinili derbi med Celjem Pivovarno Laško in Gorenjem. Pričakujem lepo in zanimivo tekmo slovenskih predstavnikov v evropski ligi prvakov, ki pa sta letošnjo sezono začela različno. Gorenje je v Rdeči dvorani impresivno igralo proti ruskemu klubu St. Peterburg in skorajda nima težav s poškodbami, prav nasprotno pa je pri Celjanih. Na tekmi z Veszpremom se je na seznamu poškodovanih znašel še Luka Žvižej, kar je velik hendikep za pivovarje – tako glede mirnosti in samozavesti vse ekipe pred derbijem kot glede kakovosti, izkušenj, zadetkov, igre... Celjska ekipa je mlada, borbena in ima veliko željo, vendar ne vem, če bo to dovolj za morebiten uspeh proti Gorenju. Morebiti bi lahko domači navijači z bučno spodbudo še kaj dodali k igri svoje ekipe, vendar mislim, da so Celjani v tem trenutku še vedno v podrejenem položaju. Toda na igrišču je vse mogoče, vseeno pa je Gorenje vsaj na papirju favorit na sosedskem dvoboju v Zlatorogu.

Matjaž Brumen, rokometaš Cimosa in slovenski reprezentant: Gorenje trenutno prevladuje na slovenski rokometni sceni, saj konstantno igra na visoki ravni. Velenjska igra je hitra, z visokim ritmom in številnimi rotacijami, s čimer lomijo nasprotnike. Motor ekipe je odlični Marko Bezjak, Celjani pa bodo zelo težko zdržali oster velenjski ritem igre. Celjani igrajo po sistemu toplo-hladno, zaradi poškodb pa se jim pozna odsotnost prav vsakega igralca. Posebno problematična je njihova zunanja linija, ki ne more dosegati lahkih zadetkov. Edini pravi »šuter«, ki zna zadeti z devetih, desetih metrov, je Borut Mačkovšek, toda z njim imajo drugačne težave. Zunanja linija ni prava, čeprav sta se Sebastian Skube in Mate Lekai kar dobro ujela, a je to premalo za večje dosežke. Kar zadeva razplet derbija, bi Cimosu seveda najbolj ustrezala delitev točk, vendar je to šele začetek letošnje sezone. S Celjani smo nedavno le remizirali v Bonifiki in izgubili pomembno točko, a najpomembneje je, da v nadaljevanju doma dobivamo predvsem derbije z glavnima tekmecema. Za Celjane sem prepričan, da bodo še kje »kiksali«, za Gorenje pa bomo morali poskrbeti kar sami.