"Reorganizacijo smo načrtovali za čas po krizi, vendar kriza kar traja in traja," je ob predstavitvi nove strategije, ki so jo pripravili skupaj s KPMG, povedal predsednik upravnega odbora KD Group Matjaž Gantar. V prvi fazi preoblikovanja skupine bo prišlo do združitve, pripojitve oziroma prenosa zavarovalnega portfelja življenjske zavarovalnice KD Življenje na koprsko zavarovalnico Adriatic Slovenica. Slednja bo hkrati od družbe KD Kvart prevzela tudi upravljanje nepremičnin, po novem pa bo zadolžena tudi za prodajo vzajemnih skladov družbe KD Skladi.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je v končni fazi predvidena združitev Adriatica Slovenice in KD Group, kar je včeraj priznal tudi glavni izvršni direktor KD Group Aljoša Tomaž. To naj bi se sicer zgodilo šele leta 2015, saj bo moral KD Group pred tem bistveno znižati svoj finančni dolg, ki trenutno znaša okoli 160 milijonov evrov, ter poplačati imetnike obveznic (okoli 80 milijonov evrov) in glavnino bančnih upnikov. Kako jim bo to uspelo, Gantar včeraj ni želel razkriti, sodeč po dostopnih podatkih pa utegne imeti pri tem pomembno vlogo prav Adriatic Slovenica.

Velik del posojil bi namreč KD Group lahko odplačal že s tem, ko bi koprski zavarovalnici prodal KD Kvart, KD Sklade in holding KD Kapital, na katerega je že pred časom prenesel vse svoje portfeljske naložbe. Te možnosti Tomaž včeraj ni izključil, saj po njegovih besedah ni še nič dokončno. O nameravani reorganizaciji je KD Group že obvestil tudi Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN), ki bo morala novo strategijo tudi podpreti.

AZN sicer zahteva od lastnikov KD Group, da do aprila prihodnje leto ali izstopijo iz bančništva in prodajo svoj delež v Deželni banki Slovenije ali pa KD Group dokapitalizirajo za najmanj 60 milijonov evrov. "Želimo se izviti iz primeža finančnega konglomerata. KD Banko smo že prodali, sedaj pa moramo za najmanj 16 odstotkov znižati tudi delež v DBS in se spustiti pod 20-odstotni lastniški prag," je včeraj dejal predsednik uprave Adriatica Slovenice in izvršni direktor KD Group Gabrijel Škof. Dokler jim to ne uspe, bodo obravnavani kot finančni konglomerat, lastniki KD Group pa si ne bodo smeli izplačati dividend. Lastniki družbe KD (večinska lastnica KD Group) so si na septembrski skupščini sicer želeli izplačati za kar 9,3 milijona evrov dividend, vendar je AZN to preprečila in zahtevala, da lastniki sklep o izplačilu dividend prekličejo.