V času neprestanega poveličevanja mladosti in lepote je staranje, čeprav je neizbežno dejstvo, predstavljeno večinoma kot nekaj, proti čemur se je treba aktivno boriti. Ker je bila tematika staranja doslej razmeroma zanemarjena tudi znotraj feminističnih in ženskih študij ter v polju umetnosti in aktivizma, letošnji program festivala ponuja razmislek o tem, kako se omenjeni pojav vključuje v sodobne umetniške prakse. "Zaradi specifike teme smo v program vključili več umetnic srednjih let in starejše generacije, ki bodo poskušale skozi osebne in družbene poglede osvetliti svoje izkušnje. Gre za angažiran poskus reflektiranja tematike," pojasnjuje Mara Vujić, programska vodja festivala Mesto žensk. Umetnice se bodo o staranju preizpraševale skozi intimne samoizpovedi o lastnem telesu pa tudi skozi širši družbenokritični pogled na proizvodnjo mladosti, ki ga uvajajo različni mediji in kozmetične industrije.

Poudarek na osebnem

Festival se bo, kot že omenjeno, začel z odprtjem skupne razstave Zrcalo časa v Galeriji Škuc, ki jo je sooblikovalo deset umetnic iz Slovenije in tujine. Na razstavi bo mogoče videti različne umetniške oblike - fotografije, video, instalacije in performanse - katerih rdeča nit je, da jih zaznamujejo refleksije lastnih izkušenj soočanja s časom, osebna poetika in avtobiografski zapisi.

Program scenskih umetnosti in performansa, ki predstavlja večji del festivalske vsebine, bosta v petek nadaljevala italijanska gledališka skupina Dionisi s predstavo Pasje noči in mehiška umetnica Rocio Boliver, ki jo v njeni domovini uvrščajo v radikalno krilo body arta; svoj performans Med menopavzo in starostjo bo izvedla v Galeriji Kapelica. V sklopu večera performansov, ki bo prihodnji četrtek v Stari mestni elektrarni, pa se bodo predstavile Esther Ferrer, Vlasta Delimar, torej dve izmed pionirk umetnosti performansa, ter Nicola Canavan; ob tem bosta slovenski performerki Teja Reba in Leja Jurišić pripravili novo izdajo trajajočega performansa Zofa, Zagovor na Zofi, ki je posvečen ruskim umetnicam in aktivistkam Pussy Riot, Barbara Kapelj Osredkar pa bo predstavila dokumentarno uprizoritev Draga Duša, ki je nekakšno premlevanje o večnosti in prebujanje spomina Štefke Drolc in Ive Zupančič. Predstava, ki bo kolaž prizorov iz različnih dram, želja, strasti, je posvečena Duši Počkaj in bo na sporedu drugi teden festivala.

Pomerite si obleko!

V ambientalni instalaciji More Store Ane Alvares-Errecalde, ki združuje instalacijo, fotografijo in video, bodo razstavljene podobe 40 različnih žensk z vsega sveta, vseh starosti in različnih telesnih konstrukcij v obliki oblačil, pajacev, ki jih bo mogoče pomeriti. Umetnica želi z instalacijo pozvati k razmisleku o vrednotah lastnih teles in omogočiti vpogled v to, kako je biti v koži nekoga drugega. V glasbenem delu festivala pa lahko izpostavimo Marino Rosenfeld iz ZDA, ki bo s svojim zvočnim performansom Teenage Lontano vstopala v prostor med klasično in pop glasbo; pri tem bo orkestralno delo pretopila v vokalno kompozicijo za najstniški pevski zbor. Pri projektu sodelujejo dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana.

Festival bo poleg scenskih dogodkov in razstav ponudil tudi filmske produkcije na temo staranja, ki jih je izbral Simon Popek in se bodo izvajale v Cankarjevem domu, film za otroke v okviru Kinobalona v Kinodvoru, javni pogovor Feminizem, izobraževanje in umetnost ter različne delavnice.